Implicată în “Let’s Do It Romania 2011” – APM Gorj face un top al comunelor murdare

285

apm gunoaieAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj se va implica şi în acest an în proiectul “Let’s Do It, Romania”. Campania demarată la nivel naţional are ca partener Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), motiv pentru care sunt implicate toate intituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului.

Cel mai mare proiect de implicare socială din ţară, “Let`s Do It, Romania!”, va fi organizat din nou în acest an pe data 24 septembrie, dată declarată Zi de Curăţenie Naţională. În anul 2010, judeţul Gorj s-a situat între judeţele cu cele mai bune rezultate în această campanie, contribuind cu aproape 11.000 de voluntari care au reuşit să colecteze aproximativ 15.800 de saci cu deşeuri. “Pentru ca acţiunea de colectare a deşeurilor “Let’s Do It Romania” să nu fie una singulară, APM Gorj va demara începând cu această lună o campanie de informare a populaţiei şi autorităţilor publice locale prin intermediul căreia vor fi evidenţiate localităţile cu rezultate notabile în domeniul colectării deşeurilor. În acest sens, la începutul fiecărei luni vom publica un clasament cu primele 10 localităţi ale căror servicii de salubrizare se dovedesc a fi eficiente. De asemenea vor fi făcute publice şi ultimele 10 localităţi în care serviciile de gestionare a deşeurilor înregistrează rezultate slabe”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj.

Criterii de clasament

Printre criteriile pe baza cărora vor fi făcute clasamentele privind salubrizările din localităţi se numără cantitatea de deşeuri pe cap de locuitor colectată şi predată operatorului judeţean, aspectul general al localităţii, funcţionalitatea serviciului de gestionare a deşeurilor al autorităţii publice locale, stadiul implementării colectării selective, amenzile aplicate de Garda de Mediu privind gestionarea deşeurilor în localitatea respectivă APM Gorj a furnizat şi un clasament actual care arată că în top 10 cele mai curate localităţi se numără Turceni, Târgu-Jiu, Băleşti, Brăneşti, Negomir, Ioneşti, Turcineşti, Jupâneşti, Runcu, Ţânţăreni. De asemenea, la polul opus, cele mai murdare commune sunt Teleşti, Ciuperceni, Câlnic, Urdari, Arcani, Glogova, Cătunele, Samarineşti, Văgiuleşti, Prigoria. “Clasamentul va fi revizuit în fiecare lună în funcţie de datele colectate şi de aspectele constatate în teren, cu şanse egale pentru toate localităţile de a urca sau coborî în acest top al curăţeniei”, a precizat purtătorul de cuvânt al APM Gorj. Rolul APM este acela de a emite acte de reglementare (autorizaţii, acorduri, iar împreună cu Garda de Mediu, de a urmări modul de implementare a acestora, la nivelul fiecărei localităţi. Prin Compartimentul Deşeuri, APM Gorj, monitorizează modul în care primarii şi consiliile locale desfăşoară aceste activităţi de salubrizare, cum sunt puse în practică de către edili cerinţele fiecărei localităţi, cum este asimilată dar şi implementată legislaţia în domeniul gestionării deşeurilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here