Idei de afaceri – Restaurant cu specific gorjenesc

445

Din când în când, cetăţeanul zilelor noastre, aflat într-o continuă competiţie cu timpul şi cu afluxul de beneficii ale civilizaţiei moderne, simte nevoia unor momente de relaxare, măcar pentru câteva ore, după o perioadă de activitate intensă, profesională şi socială, personală şi familială. Un loc în care să fii servit, să mănânci ceva bun fără să prepari nimic, să asculţi o muzică de suflet, adevărată şi curată, precum sufletul gorjenilor adevăraţi, o casă a gorjenilor în care să te întâlneşti cu alţi gorjeni, evadaţi ca şi tine din tumultul cotidian.
“Casa Gorjeană”, un restaurant cu specific gorjenesc, cu ciorbă ţărănească de pui, caltaboşi şi tobă, cu sarmale de porc sau curcan, însoţite de piftie (asociere exclusiv gorjenească), pui la ceaun cu mujdei şi mămăliguţă, carne de porc de la garniţă cu murături de toate felurile, gogoşile bunicii şi multe altele, în completarea celor cu adevărat gorjeneşti, toate udate cu o ţuică de prune de Polovragi sau Schela şi un vin de Runcu sau Valea Mare, rubiniu şi limpede precum izvoarele Sohodolului care se arată zilei de sub munte, după un drum lung şi anevoios. La intrarea în local, într-o încăpere specială, clienţii îşi pot lăsa la garderobă îmbrăcămintea groasă şi accesoriile, pe timpul şederii. Sala cea mare, luminată de candelabre, cu mese şi scaune din lemn masiv, cu feţe de masă de artizanat, veselă ceramică, căni de lut ars şi ulcele din ceramică gorjenească îşi aşteaptă cu răbdare clienţii. O mică formaţie de lăutari adevăraţi din care nu lipseşte vioara şi ţambalul încântă mesenii cu cântece autentice gorjeneşti de care Gorjul nu a dus lipsă niciodată. Ospătarii amabili poartă cămăşi populare şi veste brodate, sporind impresia de autenticitate a localului. Două separeuri discrete stau la dispoziţia clienţilor mai retraşi, amatori de discuţii în taină. Grupul sanitar este dotat cu aparatură sanitară de calitate superioară.
Restaurantul cu specific gorjenesc ar putea constitui o afacere de succes pentru un investitor cu dare de mână, cunoscător în ale alimentaţiei publice şi comerţului, cu nas fin pentru câştiguri garantate, atâta timp cât respecţi regulile scrise şi nescrise şi, în primul rând, clientul. Numele localului este doar o propunere, investitorul va şti să aleagă un nume cu rezonanţă sau unul de suflet, după inspiraţie. Cheltuielile generate de înfiinţarea firmei şi punerea ei în funcţiune sunt relativ mari, de aceea planul de afaceri şi studiul de piaţă se vor realiza pas cu pas, amănunt cu amănunt, pentru o bună viziune asupra perspectivelor investiţiei. Va trebui să găsiţi locaţia potrivită şi să o amenajaţi conform destinaţiei şi normelor în vigoare. Conform planului de afaceri şi al calculelor preliminare, cheltuielile ar putea fi structurate astfel:
1.Cheltuieli pentru obţinerea de autorizaţii, avize şi acorduri, inclusiv autorizaţie de construcţie – 3000 lei
2.Cheltuieli proiect recompartimentare şi amenajare local, inclusiv instalaţii – 15 000 lei
3.Cheltuieli execuţie lucrări cu antreprenor, contractual – 120 000 lei
4. Cheltuieli dotare bucătărie cu linie completă şi accesorii – 25 000 lei
5.Mobilier comercial din lemn masiv, execuţie comandă – 22 000 lei
6.Obiecte ceramică, artizanat – 6 000 lei
7.Cheltuieli racord la utilităţi (apă, canal, electricitate, gaze, telefon, internet etc.) – 12 000 lei
8.Chirie prima lună – 30 000 lei
9.Cheltuieli cu personalul (1 bucătar şef, 2 ajutoare, 5 ospătari, orchestra) prima lună – 24 000 lei
10. Cheltuieli diverse şi neprevăzute – 12 000 lei.
Total aproximativ 270 000 lei, sumă ce va fi obţinută în baza documentaţiei depuse şi susţinute la banca finanţatoare. La prima vedere, investiţia pare a fi una destul de costisitoare, însă, după promovarea ei pentru scurtă durată, vor apărea clienţii, dintre care mulţi vor deveni „de- ai casei”, serviciile de înaltă calitate, produsele gorjeneşti de o calitate incontestabilă şi ambientul plăcut, familar, vor duce în scurt timp la dezvoltarea afacerii şi la obţinerea profiturlior scontate.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here