ICCJ : Eugen Simionescu-nevinovat; Gabriel Bîgu-nevinovat; Dan Gavrilescu-nevinovat; Vasile Boca-nevinovat; Ovidiu Bălăcescu-nevinovat

159

Cinci foşti directori ai fostului Complex Energetic Turceni, foşti membri ai PDL, acuzaţi de procurorii anticorupţie de prejudicierea unităţii cu aproximativ cinci milioane de euro, au fost găsiţi nevinovaţi la finalul unui proces care a început în anul 2007.
Conform unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 7 martie şi afişată, luni, pe pagina de internet a instanţei supreme, magistraţii au respins recursul procurorilor anticorupţie la o sentinţă de anul trecut a Curţii de Apel Alba, prin care, de asemenea, inculpaţii erau găsiţi nevinovaţi, în baza unei decizii din 2012 luată de Tribunalul Sibiu, ca instanţă de fond în acest proces, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fostul director general al CE Turceni, Eugen Simionescu, a fost trimis în judecată în acest dosar alături de fostul director economic Gabriel Bîgu, de fostul director comercial Dan Gavrilescu şi de fostul şef al Biroului Juridic al unităţii, Vasile Boca, împreună cu fostul şef al Serviciului Achiziţii, Ovidiu Bălăcescu. Cei menţionaţi erau, la vremea în care ocupau funcţiile de conducere, şi membri ai PDL Gorj sau aveau sprijinul acestei formaţiuni politice, Dan Gavrilescu fiind şeful organizaţiei de tineret a filialei.
Cei cinci au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.
Conform rechizitoriului înaintat la instanţă, în cursul anului 2005, directorii respectivi au încheiat contracte cu trei firme de transport rutier pentru a asigura transportul cărbunelui, în condiţiile în care, până la acel moment cărbunele era transportat pe calea ferată. Contractele au fost încheiate însă în condiţiile expirării contractului existent până la acel moment cu CFR Marfă şi într-un moment în care angajaţii CFR Marfă erau în grevă.
Directorii de la CE Turceni au invocat, de asemenea, ca argumente pentru semnarea contractelor cu firmele de transport rutier preţurile mai mici percepute de acestea, procurorii DNA susţinând însă că firmele în cauză nu aveau capacitatea tehnică pentru a transporta mari cantităţi de lignit, motiv pentru care, la rândul lor, au subcontractat cantităţile pe care trebuiau să le transporte cu alte companii care aveau camioane de mare tonaj în dotare.
Procurorii DNA susţineau în rechizitoriu că cele trei firme, SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Târgu Jiu, SC A şi RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin şi SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti, administrate de persoane aflate în strânsă legătură cu persoane “influente sau de decizie” la unităţile miniere din judeţul Gorj, au obţinut avantaje patrimoniale în urma derulării acestor contracte de 1,3 milioane euro.
De asemenea, directorii menţionaţi au fost acuzaţi că au respins o ofertă a CFR Marfă pentru transportarea cărbunelui la preţuri avantajoase, prejudiciind unitatea pe care o conduceau cu încă 3,7 milioane euro, toţi cei cinci inculpaţi negând permanent acuzaţiile ce le erau aduse.
În urma trimiterii lor în judecată, în 2007, directorii respectivi au fost schimbaţi din funcţii, iar Dan Gavrilescu a demisionat de la şefia organizaţiei de tineret a PDL Gorj, ulterior el demisionând şi din partid.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here