IAIPP a prezentat, în cifre și date, economia dezastruoasă de la nivel național și cea a județului Gorj!

143

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Morega, a prezentat, miercuri, presei o analiză economico-socială realizată atât la nivel național, cât mai ales una extrem de realcă pentru județul Gorj. “Județul Gorj, economic, este pe ultimul loc pe țară”, a declarat profesorul doctor în management, în conferința de presă a IAIPP.

“Cu toți am crezut, și eu și dumneavoastră, că venind PSD-ul la guvernare, votat fiind într-un procent atât de mare, și cu o alianță cu ALDE foarte stabilă, dar și cu un program de guvernare credibil prezentat în toate mediile, țara va fi dezvoltată economic, migrația românilor spre alte state va fi stopată, infrastructura va fi dezvoltată ca și capitalul autohton, că va crește natalitatea, lucruri care, în final, s-au dovedit a fi minciuni spuse de acest individ mincinos, dictator, Dragnea. Suntem singura țară fostă comunistă căreia i s-au furat ori am vândut, pe mână cu guvernanții, toate resursele naturale. Ceea ce mai avem este foarte puțin, comparativ cu fostele țări comuniste Polonia, Ungaria de la care, noi, românii, le cumpărăm acum produsele. Situația economico-socială a țării este dezastruoasă pentru populația României, dar, în special pentru cei care locuiesc în mediul rural. Dacă veniturile gospodăriilor populației au crescut cu 24,7%, trebuie să spun că și costurile și cheltuielile acestora au crescut cu 27,9%. Iată, un minus de trei la sută, ceea ce înseamnă că țara a intrat într-un grad de sărăcie care se ridică la 45% la nivel național, 35% urban și mult mai mare pe rural, iar în Gorj atinge 51%”, a spus Morega. Acesta a menționat că totul se datorează creșterii prețului la alimente, combustibil, petrol, gaze, energie electrică, lemne de foc și a valorii taxelor și impozitelor, atât pentru persoane fizice, cât și juridice. Morega este de părere că aceste lucruri atrag o scădere a natalității, cu un scor negativ anual de 2-3%, datorate și valorii alocației foarte mici pentru copii. Șeful IAIPP crede că alocația copiilor este “o batjocură”, Ungaria având o alocație de 120 de euro pentru copii.

Copiii se culcă flămânzi!
“Acești parlamentari îmbuibați, incapabili, aleși de popor, dar împotriva poporului nu se implică în problemele reale și importante ale țării. Gradul de sărăcie din rural a condus la faptul grav că, seara, 9 din 10 școlari se culcă flămânzi, 7 din 10 sunt prea obosiți la școală, a doua zi, deoarece prestează diferite munci și nu au timp pentru odihnă. Situația capitalului autohton a suferit, de asemenea, o scădere dramatică. Nu au existat facilități în afară de creșterea fiscalității, crearea unui mediu neprielnic și a instabilității la nivel național. Numărul de firme radiate depășește 48.523, pe opt luni de zile, iar peste 10.948 sunt suspendate, asta urmare a creșterii instabilității și schimbării fiscalității de sute de ori. Asta oprește venirea în țară a investițiilor străine”, a completat Morega, critic la adresa creșterii salariilor pentru angajații de la stat, în dauna celor de la privat.

Inflație mare, salarii mari!
“Așa-zisa creștere a salariilor a fost una de consum, acestea fiind crescute pe împrumuturi interne ori externe, de la 90 de miliarde total datorie s-a ajuns acum la 110 miliarde de euro datorie a țării, și mai urmează unul de 47 de miliarde de lei pentru pensii și salarii și unul de 2,5 miliarde de euro pentru a ne achita datoriile scadente făcute în anii anteriori. Ce creștere economică a fost asta de 5-6%”, a întrebat, retoric, Morega, vorbind de inflația care a dus la creșterea roborului, la devalorizarea leului, care au afectat populația ce deține credite în lei. “Suntem singura țară care a crescut salariile la stat cu 72%, a funcționarilor publici cu 78%, iar la privat cu peste 32%. Creșterea a condus la desființarea mai mutor firme care nu au putut majora salariile”, a menționat șeful IAIPP.
(va urma)
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here