Hora iei la Coloana lui Brâncuși / Hobița, centru cultural pentru zeci de mii de persoane de Ziua Universală a Iei

956

Târgu-Jiu și Hobița au fost, sâmbătă, capitalele iei din județul Gorj, localitățile fiind astfel stabilite de organizatorii celei de-a doua ediţii a Festivalului “RomânIA Autentică”. De altfel, în acest an, “RomânIA Autentică” a avut loc atât în Gorj-la Târgu Jiu şi Hobiţa, cât şi la Iaşi, organizatorii principali ai evenimentului propunându-şi să adune, la acest eveniment major, peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în straie populare. Manifestările au început la Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârşit, ca după prânz acţiunile să continue cu o expoziţie de ii la Casa Memorială a lui Constantin Brâncuşi din Hobiţa, dar şi cu o serbare câmpenească şi demonstraţii ale meşterilor populari gorjeni.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită, sâmbătă, în majoritatea judeţelor din ţară, prin diverse acţiuni menite să celebreze portul popular românesc şi tradiţiile de Sânziene. Târgu-Jiu, Hobița și Iași au marcat însă într-un mod inedit sărbătoarea.
Astfel, sâmbătă, la ora 10,00, la Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârşit, obiceiurile de Sânziene au deschis marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca şi anul trecut, momentele artistice au fost coordonate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ‘Doina Gorjului’ şi Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Au participat la eveniment sute de copii şi membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localităţile judeţului, reprezentanți ai autorităților locale și județe, turiști și centățeni ai municipiului, care s-au prins într-o horă a iei, sub semnul tricolorului. Evenimentul a fost deschis de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

Ziua Națională Brâncuși, internațională!
Prezent la eveniment a fost şi secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, Cristian-Ioan Videscu. El și-a exprimat speranţa ca anul viitor, Festivalul “RomânIA Autentică” să se desfăşoare în mai multe oraşe din ţară, autorităţile centrale având în plan ca toate aceste serbări câmpeneşti cu specific local din diverse zone să fie integrate într-o Zi Naţională a Iei. Potrivit acestuia, se doreşte transformarea Zilei Naţionale Brâncuşi într-una internaţională, precum şi organizarea unor manifestări, în oglindă, la Târgu-Jiu, Hobiţa şi Paris.
“După discuţiile avute cu autorităţile judeţene, Ziua Naţională Brâncuşi vrem să o transformăm în Ziua Internaţională Brâncuşi, să facem la anul, în oglindă, nişte manifestări la Târgu-Jiu, Hobiţa şi Paris. Sperăm să rămână internaţională pentru Brâncuşi, este unul dintre cele mai vandabile branduri pe care le poate oferi România pe piaţă, alături de ia românească şi alături de multe alte produse şi concepte specifice”, a declarat Cristian- Ion Videscu, secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului.

Serbare câmpenească și spectacol de gală la Hobița
În aceeaşi zi, sărbătoarea a continuat cu o serbare câmpenească la Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi. În ziua de Sânziene, autoritățile din Hobița au pregătit expoziţii şi demonstraţii ale meşteşugarilor populari, mâncare tradiţională şi multă voie bună. Programul artistic a debutat la ora 12.00, iar pe scena festivalului au evoluat ansambluri din toate zonele judeţului. Este vorba despre Ansamblul “Roua” din Cloşani, Ansamblul “Cânt şi Joc” din comuna Peştişani, Ansamblul “Brâuleţul” din comuna Bălceşti, Ansamblul “Maria Apostol” din comuna Bâlta, Ansamblul “Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul “Flori de Joc” din comuna Ţânţăreni, Ansamblul “Altiţa Bărbăteştiului” din comuna Bărbăteşti, Ansamblul “Cununiţa” din comuna Dănciuleşti, Ansamblul ‘Bobocelu’ din comuna Cruşeţ, Ansamblul “Brâuleţul” din oraşul Turceni, ansambluri şi grupuri vocale ale Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

Expoziție de ii la Casa Memorială Brâncuși
În tot acest timp, Mariela Borcan, din comuna Albeni, a expus la Casa Memorială a lui Constantin Brâncuşi din Hobiţa câteva zeci de ii, cea mai veche având peste 100 de ani. “Cea mai veche ie pe care o am are 110 ani. Este de la o bătrână care, la rândul ei, o avea de la bunica sa. Bătrâna acum are 75 de ani. Se despart foarte greu de ele, mai ales femeile în vârstă care au şi lucrat ii, cei tineri renunţă foarte uşor la ele şi pentru mine e foarte bine că le pot achiziţiona mai uşor şi mai simplu. Tehnica de lucru abordată este una foarte grea, foarte complicată, se îmbină culorile foarte bine, sunt foarte bine asociate culorile. Stilul gorjenesc, strict de pe Valea Gilortului, zona etnografică Valea Gilortului-Depresiunea Câmpu Mare. Referitor la ii, e combinaţia foarte frumoasă, foarte clară între tehnica florală şi cea geometrică. Cele cusute de femei sărace se diferenţiază de cele ale femeilor bogate prin material, şi după culori, şi după stilul în care a fost cusut. Mai bogate, iile se văd după multe, multe nuanţe şi multă pânză acoperită, cusută. Dacă materialul era mai bun şi mai scump, provenea de la femeile bogate, iar cele mai simple de la femeile mai sărace”, a spus Mariela Borcan.

Evenimentul “RomânIA Autentică” din acest an a fost organizat de către Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria şi Consiliul local Peştişani. Prima ediţie a Festivalului “RomânIA Autentică” a avut loc anul trecut la Hobiţa, unde s-au adunat peste 7.000 de oameni îmbrăcaţi în tradiţionala ie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here