Guvernul promite investiții uriașe în sistemul energetic

580

Guvernul are în vedere investiții în valoare de 12,48 de miliarde de euro în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 – 2025, potrivit Planului național de investiții și relansare economică, dat miercuri publicității.
În următorii cinci ani, planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia este în valoare de 7,2 miliarde de lei. Pentru energia verde sunt planificate investiții de 4,6 miliarde de lei în parcuri eoliene onshore (300 MW) și offshore (300 de MW), precum și noi capacități de producție hidro (Retezat, Vidraru, Mărișelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.), în valoare de 1,6 miliarde de lei.
De asemenea, investițiile strategice ale Romgaz se ridică la 15,69 miliarde de lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacități energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galați etc.).
Tot guvernul promite creșterea capacității de producție a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puțin o unitate până în 2030 și prelungirea duratei de operare a Unității 1 cu încă 30 de ani.
Pentru creșterea capacității liniilor de transport a energiei electrice și de interconexiune transfrontalieră se vor investi circa 4,6 miliarde de lei. În plus, investițiile în sistemul național de transport al gazelor naturale și pentru interconectarea cu sistemul internațional de transport se vor ridica la 9 miliarde de lei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here