Guvernul îi răsplătește pe elevii de nota 10 la examenele naționale: ”Banii îmi vor fi de ajutor la facultate!”

325

Elevii, care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat și absolvenţii de gimnaziu care au luat nota maximă la Evaluarea Națională, vor primi stimulente financiare. Potrivit unei hotărâri adoptate, miercuri, de Executiv, aceștia vor primi sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
”Sumele acordate sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat 2017.
Vor beneficia de aceste stimulente 137 de absolvenți de clasa a XII-a care au încheiat cu media generală 10 examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, respectiv 497 de absolvenți de clasa a VIII-a care au finalizat EN VIII cu media 10.
Susținerea tinerilor capabili de performanțe școlare înalte este un obiectiv al politicilor educaționale promovate de Guvern în acord cu Programul de Guvernare 2017-2020 unde, în Capitolul Politici în domeniul educației, sunt prevăzute măsuri pentru dezvoltarea și implementarea programelor de stimulare a performanței adresate elevilor cu potențial deosebit. Din categoria elevilor cu potențial deosebit fac parte și elevii care obțin media generală 10 la examenele naționale de finalizare a ciclurilor de învățământ gimnazial și liceal”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Două medii de 10 la Bacalaureat
În acest an, în Gorj au fost înregistrate două medii de 10 la Bacalaureat. Inițial, doar Raluca Dogaru, absolventă a Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”, din Târgu-Jiu, Profilul Mate-Info, a obținut nota maximă la toate probele. ”Sincer, nu mă așteptam. Mă gândeam că voi lua o notă mare, știam că făcusem, dar e greu totuși să iei 10 la toate. Chiar nu mă așteptam. A fost o muncă susținută, nu am lucrat niciodată extrem de mult. Am lucrat constant și mereu am încercat să învăț la toate, la materiile importante. Din clasa a IX-a, de când am intrat la liceu, am învățat mereu, pentru că nu cred că poți să ai rezultate extraordinare, dacă te apuci, doar la sfârșit, în clasa a XII-a. Eu am vrut medie bună. Nu aveam pretenții neapărat să iau media aceasta”, a declarat Raluca Dogaru. Aceasta susține că banii acordați de Guvern îi vor fi de ajutor la facultate. ”Cred ca hotărârea Guvernului de a acorda stimulente elevilor de 10 este un prim pas prin care se arată aprecierea față de cei care au învățat şi prin care se realizează promovarea acestora. Încă nu m-am gândit, dar, cu siguranță, îmi vor fi de ajutor la facultate”, a mai spus Raluca Dogaru. Tânăra a optat pentru Facultatea de Automatică și Calculatoare, din Capitală. După contestații, încă o elevă din județ a obținut media 10 pe linie, în urma recorectării lucrării sale la istorie. Absolventa Liceului Tehnologic Turceni primise inițial 9,75. ”Știam că am făcut lucrarea bună, însă inițial nu am vrut să fac contestație. Mă simt mândră, este copleșitor. Rămân în România pentru că sunt foarte atașată de loc și nu aș fi fericită în străinătate”, a declarat Denisa Berele, absolventa Liceului Tehnologic Turceni.

Zece de 10 la Evaluarea Națională
Zece absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională, în județul Gorj. Printre ei s-a aflat și Maria Cristina Giubelan, o absolventă a Școlii Gimnaziale “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. ”A fost o surpriză. Am avut media 9,79, pe clasele V-VIII, nu am fost chiar de 10. Am muncit din greu pe parcursul acestui an, însă aceste rezultate nu au fost posibile fără îndrumarea profesorilor din Școala Gimnazială «Constantin Săvoiu», care ne-au pregătit zi de zi pentru acest examen important din viața noastră. Interesul profesorilor pentru a ne ajuta să înțelegem cât mai bine materiile a fost constant”, a declarat Maria Cristina Giubelan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here