Grădiniţele, luate la „puricat” de comisarii CJPC Gorj

110

Unităţile de învăţământ preşcolar au fost luate la „puricat”, în perioada 24 septembrie – 9 octombrie, de către comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în cadrul unui control tematic la nivel naţional. Comisarii CJPC Gorj au verificat 9 grădiniţe cu program prelungit, atât de stat, cât şi private.

“În conformitate cu programul tematic de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru trimestrul III, 2012, în perioada 24- 9 octombrie a acestui an CJPC Gorj au efectuat controale privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat. Comisarii CJPC Gorj au verificat 9 grădiniţe, cantitatea de produse controlate a fost de 126,1 kilograme”, a precizat Daniela Michi, comisarul şef de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Inspectorii au urmărit aspecte precum: calitatea serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joacă ale copiilor, spaţiile de cazare, blocurile alimentare, spaţiile destinate păstrării hranei.

Peste 150 de acţiuni de control, în luna octombrie
Activitatea CJPC Gorj, pe parcursul lunii octombrie 2012 a fost foarte intensă. Comisarii efectuând un număr de 152 acţiuni de control, având ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor. De asemenea, au fost cercetate şi soluţionate un număr de 16 petiţii din partea consumatorilor care sesizau aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficiente sau servicii prestate necorespunzător, numărul sesizărilor înregistrate în aceasta perioada fiind de 20.

Operatori economici sancţionaţi
111 operatori economici încălcau normele de comercializare a produselor şi prestare a serviciilor către consumatori fiind sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 104.250 lei. De asemenea au fost dispuse măsuri de limitare a consecinţelor prestării/comercializării unor produse alimentare ori nealimentare şi servicii, care nu sunt în concordanţă cu dispoziţiile legale în sensul: opririi definitive de la comercializare de produse în valoare totala de 57 lei.

Abateri constatate în cazul operatorilor economici
Nerespectarea condiţiilor în cadrul termenului de garanţie a fost una dintre abaterile depistate de comisarii CJPC Gorj. Nu era afişată denumirea operatorului economic la locul de desfăşurare a activităţii. Comercializau produselor fără afişarea datei durabilităţii minimale. O altă abatere a fost aceea cu privire la informarea incompletă a consumatorilor asupra caracteristicilor produselor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here