Gorjul va fi structurat în 13 Camere Agricole

323

dadr sigla 1În urmă cu câteva săptămâni s-a anunţat la nivel naţional desfiinţarea Camerelor Agricole Judeţene. La ora actuală, în Gorj se fac pregătiri pentru organizarea de alegeri a membrilor noilor camere agricole şi a conducătorilor acestora.

Noua lege a Camerelor Agricole prevede realizarea unei Camere Judeţene şi a Camerelor Zonale, Camera Judeţeană fiind condusă de un preşedinte ales prin vot şi care trebuie să aibă studii superioare în domeniul agricol. Conform lui Ion Popescu, directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, la nivelul judeţului nostru se vor organiza alegeri, termenul nefiind încă fixat, votanţii fiind beneficiari ai subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, respectiv fermieri.

„Normele metodologice nu sunt încă definitivate. În prezent, facem paşi în stabilirea numărului de camere agricole la nivelul judeţului şi a circumscripţiilor electorale”, a precizat Ion Popescu. Acesta a participat la Craiova, la o şedinţă ce a întrunit reprezentanţii judeţelor din sud-vestul ţării şi anume Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt şi Mehedinţi. În urma acestei şedinţe, Ion Popescu, directorul DADR Gorj a fost desemnat preşedintele Comitetului de Iniţiativă la nivelul judeţului nostru pentru organizarea alegerilor, iar vicepreşedinte este şefa APIA, Delia Mercioiu, aceasta fiind desemnată deoarece deţine situaţii cu fermierii din Gorj care vor participa la viitoarele alegeri.

24.860 de fermieri electori

Directorul DADR Gorj a spus că la nivelul judeţului nostru sunt înscrişi la APIA un număr total de 24.860 de fermieri, urmând ca doar aceştia să participe la alegerile pentru noile camere agricole. De asemenea, la Gorj au fost stabilite şi zonele unde se vor înfiinţa 13 Camere Agricole. Acestea vor fi la Motru, Mătăsari, Novaci, Crasna, Turceni, Târgu-Cărbuneşti, Roşia de Amaradia, Turburea, Târgu-Jiu, Băleşti, Hurezani, Rovinari şi Tismana. Noua Cameră Agricolă Judeţeană va avea nu numai o altă structură, ci şi reguli diferite de funcţionare. Astfel, în noua formulă, trebuie pornit de jos în sus, de la asociaţiile profesionale ale crescătorilor de animale, pomicultorilor, avicultorilor, care îşi vor constitui camerele agricole şi îşi vor alege preşedinţii acestora. La ora actuală, Camera Agricolă Judeţeană are ca obiect de activitate coordonarea activităţii în domeniul consultanţei agricole, finanţarea fiind asigurată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Conform directorului executiv al Camerei Agricole Judeţene Gorj, Alin Petrică, atribuţii în plus ce vor fi deţinute de noua instituţie vor fi: scoaterea din circuitul agricol, avizarea tăierilor de nuci, organizarea de cursuri în continuare, avizarea de proiecte privind amenajarea teritorială şi managementul spaţiului rural, promovarea bunelor practici, elaborarea planurilor şi strategiilor zonale, certificarea calităţii de producători agricoli.

56 de circumscripţii electorale

Ion Popescu, directorul DADR Gorj, a adăugat faptul că fiecare circumscripţie organizată la nivelul judeţului, pe zone, are peste 243 de fermieri, iar în judeţul nostru au fost desemnate un număr de 56 de circumscripţii electorale. „Acestea vor fi ca nişte alegeri normale. Va exista o comisie, alegerile se vor organiza în ziua de duminică, iar ele vor fi organizate de către primăria fiecărei circumscripţii, primarul fiind cel care trebuie să se ocupe de bunul mers al lucrurilor, dar sub supravegherea noastră”, a precizat Popescu.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here