Gorjul se mândreşte cu 10.000 de zilieri

173

Munca la negruLa peste jumătate de an de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost înregistraţi peste 10.000 de zilieri. Aceştia au prestat servicii în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie.

Potrivit lui Alecsandru Căruntu, inspector-şef adjunct pe Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, de frica amenzilor de ordinul zecilor de mii de lei, un număr de 47 de agenţi economici au achiziţionat şi registrele pentru zilieri. “Conform datelor centralizate la nivelul ITM, avem 10.137 de persoane din judeţul Gorj ce prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă. Zilierii primesc o sumă medie de 41 de lei pe zi. Încă din luna iulie, societăţile comerciale, respectiv agenţii economici, îşi pot procura de la sediul nostru registrele speciale de evidenţă a activităţii zilierilor. Deoarece registrul nu se dă decât contra-cost, agenţii economici trebuie să achite aproape 82 de lei pentru fiecare registru, suma fiind achitată la casieria ITM Gorj”, a declarat Alecsandru Căruntu.

Remuneraţie de la 2 lei/oră

Inspectorul-şef adjunct pe Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, a mai spus că activitatea persoanelor care desfăşoară muncă „cu ziua” au anumite prevederi ce se regăsesc în Legea 53/2011. “Legea zilierilor stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la minimum o zi, cel mult 12 ore/zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Nicio persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani. Angajatorul este obligat să-i plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să-i asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră. Există un singur impozit şi anume acela de 16%, calculat la remuneraţia brută, a cărui plată este în sarcina beneficiarului, respectiv a angajatorului. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, a precizat Alecsandru Căruntu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here