Gorjul are peste 6.800 de zilieri cu acte în regulă

158

itm 2La peste două luni de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost înregistraţi 6.801 de zilieri. Aceştia au prestat servicii în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie.

De frica amenzilor de ordinul zecilor de mii de lei, 36 de agenţi economici au achiziţionat şi registrele pentru zilieri. Potrivit datelor centralizate la nivelul ITM Gorj, circa 6.800 de persoane din judeţul nostru prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă.

41 lei/zi

Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, zilierii primesc o sumă medie de 41 de lei pe zi. Încă din luna iulie, societăţile comerciale, respectiv agenţii economici, îşi pot procura de la sediul judeţean al ITM registrele speciale de evidenţă a activităţii zilierilor. „Aceste registre se pot procura doar contra-cost, beneficiarii, agenţii economici, fiind nevoiţi să achite aproape 82 de lei pentru fiecare registru, suma fiind achitată la casieria ITM Gorj”, a precizat Cusma.

Zilier de la 16 ani

Alecsandru Căruntu, inspector-şef adjunct pe Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, a declarat că activitatea persoanelor care desfăşoară muncă „cu ziua” au anumite prevederi ce se regăsesc în Legea 53/2011. „Legea zilierilor stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la minimum o zi, cel mult 12 ore/zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Nicio persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani. Angajatorul este obligat să-i plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să-i asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră. Există un singur impozit şi anume acela de 16%, calculat la remuneraţia brută, a cărui plată este în sarcina beneficiarului, respectiv a angajatorului. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, a precizat Alecsandru Căruntu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here