Gorjenii, prea puţin interesaţi de manifestările cu însemnătate istorică

292

Autorităţile judeţului au marcat aşa cum se cuvine ziua de 9 mai, deşi gorjenii au cam lipsit de la manifestare. Această zi a avut o triplă semnificaţie: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Naţiunilor Unite şi Ziua Europei. Oficialii au susţinut un discurs referitor la însemnătatea acestei zile şi au depus coroane cu flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Revoluţiei.

Instituţia Prefectului Judeţul Gorj, alături de Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu au organizat, ieri, o serie de manifestări dedicate Zilei Europei, Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei Naţiunilor Unite. Acestea au avut loc în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu. În paralel, în aceeaşi zi, în alte locaţii din judeţ s-au desfăşura manifestări pe aceeaşi temă.
Manifestările au început de la ora 8:30 cu muzică de promenadă cu fanfara “Armonia”, iar la 09:00 s-a ţinut semnalul de trompete, s-au întâmpinat persoanele oficiale şi s-a prezentat onorul. Evenimentul a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României şi al Uniunii Europene. Alocuţiunile au fost rostite de Claudiu Teodorescu, prefectul de Gorj, care a fost urmat de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi de primarul municipiului, Florin Cârciumaru.

Teodorescu, recunoscător eroilor pentru măsura curajului lor
Prefectul de Gorj a transmis gorjenilor un mesaj cu privire la importanţa acestei zile. “Fie că vorbim despre Independenţa Statului Român, fie că vorbim despre Victoria Naţiunilor Unite sau Ziua Europei, trebuie să le mulţumim celor care şi-au dat în trecut măsura curajului lor, însă în mod obligatorie trebuie să ne îndreptăm atenţia spre viitor, către cei care au venit după noi(…)”.
Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, a declarat faptul că deşi face parte din Uniunea Europeană, ţara noastră trebuie să îşi păstreze tradiţiile: „Sărbătorită pe 9 mai în toate ţările Uniunii Europene, Ziua Europei este considerată punctul de pornire al construcţiei europene. Marcarea Zilei Europei are ca scop apropierea cetăţenilor de valorile esenţiale ale uniunii. Este un bun prilej pentru afirmarea tradiţiilor şi valorilor ţării noastre în context european. Ziua independenţei de stat este unul dintre reperele luminoase ale istoriei noastre naţionale, iar cei care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă pentru obţinerea independenţei de stat merită recunoştinţa veşnică a urmaşilor, a ţării întregi, a poporului român”. De asemenea, edilul a amintit de semnificaţia istorică a zilei de 9 mai: „Sărbătorim totodată victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi terminarea celui de-al doilea război mondial în Europa. Indiferent însă de interpretările care se dau evenimentelor istoriei, cei mulţi care îşi dorm somnul cel de veci ca eroi recunoscuţi sau necunoscuţi s-au sacrificat cu sentimentul datoriei împlinite faţă de urmaşi. De aceea le suntem recunoscători şi ne plecăm pios frunţile în semn de respect în faţa lor. Să le fie ţărâna uşoară şi glorie eternă tuturor eroilor neamului românesc. La mulţi ani Românie independentă şi să dea Dumnezeu să ne fie drumul european pe care ni l-am ales calea spre afirmare şi prosperitate pe care ni le dorim cu toţii”.

„Uniţi, în jurul simbolurilor de stat româneşti şi a celor europene”
Prezent la evenimentele de ieri a fost şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Acesta a dorit să amintească eroismul celor care au obţinut independenţa ţării, dar şi rolul României în Uniunea Europeană: “Dragi gorjeni, această zi are triplă semnificaţie pentru istoria şi evoluţia României. Datele de 9 mai 1877, Ziua Independenţei, 9 mai 1845 Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, 9 mai 1850, a fost declarată Ziua Europei.
Sunt evenimente pentru care ne-am adunat în Piaţa Revoluţiei din Târgu-Jiu uniţi în jurul simbolurilor de stat româneşti şi a celor europene. Toţi aceşti ani au reprezentat momente istorice pline de semnificaţie care au adus independenţă, pace şi perspectivă economică, socială statului român modern. Românii şi-au dorit cel mai mult statutul de ţară independentă, liberă pentru că noi contemporanii României de acum, beneficiem de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti câştigate prin jertfă, acum 126 de ani şi cărora li s-a dus suflul Europei unite”.
Evenimentele de ieri s-au încheiat prin depunerea de coroane la monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii de către reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, formaţiunile politice judeţene, precum şi de către unităţile din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Tot ieri, în centrul municipiului Târgu-Jiu a fost amenajat un punct de informare „Voluntari pentru Viitor”, iar în incinta Facultăţii de Ştiinţe Administrative din cadrul UCB s-a desfăşurat un simpozion având ca temă sărbătorirea Zilei Europei, „Cetăţean Român, cetăţean european” la care au participat elevi şi studenţi. Spre seară, în centrul municipiului se va cânta imnul Europei în Amfiteatrul Victoria, după care elevii Palatului Copiilor din Târgu – Jiu vor susţine un spectacol în aer liber.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here