Gorjeni, cercetaţi pentru vot multiplu

436

top 1Din această luni, 192 de gorjeni sunt cercetaţi de poliţiştii de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) deoarece, conform reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP) ar fi votat multiplu la

alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009. O parte însă dintre cei cercetaţi susţin că vor scăpa de acuzaţii pe baza examinărilor grafologice care ar dovedi că nu au votat de două ori atunci când şi-au desemnat europarlamentarii.

Verificările celor de la Autoritatea Electorală Permanentă au fost finalizate abia la jumătatea acestei luni, fiind desfăşurate pe o perioadă de circa şase luni de zile. Acestea au avut la bază unele plângeri făcute de partide politice sau de către simpli cetăţeni la adresa unor persoane care erau bănuite că şi-ar fi exercitat votul de două ori pe 7 iunie. În Gorj au fost câteva zeci de astfel de cazuri, care au ajuns la parchet, la AEP şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Verificările au dovedit că aproape 200 de gorjeni sunt bănuiţi că ar fi dat dovadă de un exces de zel electoral, votând la două secţii, de regulă una dintre acestea fiind o secţie specială. Cei în cauză au fost deja informaţi că asupra lor se vor exercita aceste anchete, fiind chemaţi să dea explicaţii la poliţie. Unii dintre cei presupuşi vinovaţi susţin că au ajuns, din cauza unor erori, pe lista ,,neagră” a Autorităţii Electorale Permanente, deoarece una dintre persoanele aflate pe lista electorală permanentă, din eroare, a semnat în locul său. O parte însă a celor cercetaţi, dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi, ar putea fi încarceraţi pentru faptele lor.
Greşeli în liste
Specialiştii de la AEP au depistat, în toate judeţele, greşeli în listele de la secţiile de votare, erori făcute de către preşedinţii de secţii de votare. Astfel, la o secţie de vot au existat două copii de listă permanentă identice, ambele cu semnături, dar în momentul în care a fost verificat numărul de votanţi din procesul verbal aferent respectivei secţii, cu numărul de semnături înregistrate în cele două liste, s-a constatat că, chiar dacă votanţii au fost puşi să semneze de două ori a fost un singur vot per votant (numărul de semnături era dublu faţă de numărul de votanţi prezenţi conform procesului verbal). Aceeaşi situaţie, comunică cei de la AEP, a fost semnată şi în cazul listelor suplimentare. S-au depistat, de asemenea, secţii de vot la care pe coloana de semnături s-au făcut adnotări de genul: radiat, decedat etc. Aceste erori au determinat, de altfel, specialiştii AEP să realizeze verificări riguroase ale listelor permanente şi suplimentare cu rezultate consemnate în rapoartele generate de verificarea electronică.
AEP, pe urmele votanţilor ilegali
În conformitate cu dispoziţiile art. 21 alin. 5 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, Autoritatea Electorală Permanentă are obligaţia de a verifica listele electorale pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu (acelaşi Cod Numeric Personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale) înregistrate la alegerile din 7 iunie 2009. În acest sens, AEP a preluat de la Biroul Electoral Central, în data 18.06.09, „dosarele cuprinzând listele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, îndosariate pe secţii de votare şi pe tipuri de liste”, la care s-au adăugat, la începutul lunii septembrie 2009, dosarele cuprinzând listele electorale utilizate în secţiile de votare din străinătate. Potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de şase luni de la primirea acestora, AEP urma să facă publice rezultatele verificărilor. AEP a primit până în iulie anul trecut, 25 de sesizări din partea competitorilor electorali şi 82 de cereri ale organelor de urmărire penală prin care se solicita verificarea unor persoane care şi-ar fi exercitat dreptul de vot fără să aibă dreptul sau au votat de mai multe ori la alegerile pentru PE. În aceste condiţii, AEP a început verificarea manuală, în urma căreia au fost verificate, iniţial, 220 de secţii de votare din judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi,Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman, Vrancea şi din municipiul Bucureşti. În urma verificărilor, au fost identificate 40 de cazuri posibile de vot multiplu care au fost transmise către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Ca urmare a primirii din partea IGPR a mai multor solicitări complexe de verificare a unui număr mare de persoane suspecte că ar fi votat multiplu, reprezentanţii AEP au ajuns la concluzia că verificările manuale nu se pot face în termenul stabilit cu personalul propriu şi au demarat procedurile de achiziţie pentru un pachet de servicii şi aplicaţii informatice specializate în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori în aceeaşi zi de referinţă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here