Gorjean răpus de SIDA! – Numărul seropozitivilor, în creştere

263

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) relevă o realitate sumbră în privinţa infecţiei cu HIV. În trimestrul III al anului în curs, au fost confirmate încă două cazuri de infecţie cu virusul HIV, timp în care un bolnav de SIDA şi-a pierdut viaţa. Medicii atrag atenţia asupra importanţei prevenţiei.

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV.

Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA.

De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.

A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Bolnav de SIDA, decedat
La nivelul judeţului nostru s-a confirmat un deces la un bolnav de SIDA, pe parcursul trimestrului III al anului trecut. A crescut, de asemenea, numărul persoanelor seropozitive. „În trimestrul III al anului 2017 au intrat în statistică două noi cazuri de infecţie cu HIV şi a fost confirmat şi un deces la un bolnav de SIDA. În total, la sfârşitul trimestrului III al anului trecut aveam 41 de seropozitivi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.

Transmiterea  HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.

HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here