GNM, DSP şi DSVSA au scris sancţiuni! – Amendă după amendă pentru abatorul de păsări de la Târgu-Jiu

1339

Mai multe instituţii publice din judeţ cu atribuţii de control s-au autosesizat după ce săptămâna trecută au apărut în spaţiul public, dar şi în paginile cotidianului nostru, imagini cu deşeuri provenite din activitatea societăţii Avicarvil SA, cea care deţine fermele de pui din municipiul Târgu-Jiu.

Astfel, dacă săptămâna trecută, Garda de Mediu Gorj a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 40.000 de lei, potrivit art. 19, alin. 3 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, dar şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au trecut la aplicarea de amenzi.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de conducerea DSP Gorj, instituţia a sancţionat Avicarvil SA cu suma de 2.000 de lei: „Având în vedere aspectele semnalate în mass-media locală, legate de îndepărtarea necorespunzătoare a deşeurilor solide, menajere, industriale, de grajd şi a cadavrelor de animale de către o firmă din Târgu-Jiu, DSP Gorj s-a autosesizat şi a efectuat un control igienico-sanitar în data de 22 noiembrie 2019, fapt ce a dus la sancţionarea unității respective, pentru încălcarea prevederilor HGR nr. 857/2019, art.14, lit b. cu o sancţiune în valoare de 2.000 de lei. Au fost date termene de remediere a situaţiei, urmând a se efectua un recontrol la o dată care va fi stabilită de către inspectorii S.C.S.P. – D.S.P. Gorj”, se arată în comunicatul emis, luni, de reprezentanţii DSP Gorj.De asemenea, şi DSVSA Gorj informează opinia publică, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că a fost aplicată o amendă în cuantum de 40.000 de lei „la un abator de păsări, pentru depozitarea, în afara locurilor special amenajate, a reziduurilor și deșeurilor de origine animală (sânge pasăre provenit de la sacrificare), precum și neasigurarea evacuării adecvate a acestora, cu destinarea către o societate autorizată pentru gestionarea acestora”.
Tot săptămâna trecută echipele de inspectori din cadrul DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localităţile Baia de Fier, Bălănești, Brănești, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Crușeț, Dănești, Drăguțești, Hurezani, Licurici, Motru, Negomir, Novaci, Padeș, Peștișani, Plopșoru, Roșia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Săulești, Schela, Stănești, Scoarța, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turceni, Turcinești, Țânțăreni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în: verificarea condițiilor de igienă și siguranță alimentară în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare, precum și a tematicilor transmise de ANSVSA cu referire la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 137 de controale; verificarea în vederea înregistrării a 7 unităţi supuse controlului – un laborator de patiserie (Tismana), 4 magazine alimentare (Bumbești-Jiu, Plopșoru, Târgu-Jiu, Tismana), un restaurant (Novaci), un bar (Rovinari) şi a 9 mijloace de transport produse alimentare (Stănești, Târgu-Jiu, Turceni); prelevarea a 16 probe din produse alimentare, pentru determinarea nivelului de contaminare radioactivă și a criteriilor microbiologice; prelevarea a 16 teste de sanitație de pe recipienți, microaerofloră, suprafețe, mâini personal, ambalaje (polietilenă); controale în carmangerii, măcelării și magazine specializate de carne și preparate din carne, în baza notificării transmise prin sistemul AAC – carcase de porc posibil contaminate cu PPA; aprobarea Planului de măsuri pentru combaterea PPA în cadrul CLCB, pentru cazul de pe Fondul Cinegetic nr. 41 – Bibești și pentru focarul din localitatea Glodeni, comuna Bălănești.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here