Geoană, preşedinte! – „Avem nevoie de normalitate şi asta ne-o poate aduce doar Mircea Geoană”

767

Mircea_Geoana_16_11_2009_MotruNu în ultimul rând, ţin să mă adresez şi oamenilor preocupaţi de subiectul pensiilor. Da, voi încuraja şi voi aproba o lege unitară a pensiilor, pentru a putea creea mai multă dreptate în interiorul acestui sistem.

Vreau, deasemenea, să dau un semnal şi pentru cei care au lucrat în grupele 1 şi 2 de muncă. Oamenii care au muncit din greu în minerit, în siderurgie, în industrie în general trebuie să primească din partea statului o justă recompensă.

Mai vreau să spun, cu toată dragostea şi respectul pentru vârsta a III-a, că v-a trebui să ne respectăm batrânii şi să aducem resurse în plus pentru medicamente mai ieftine, pentru asistenţă medicală mai bună, iar până la urmă pentru puţin respect şi decenţă în această ţară.
Nu în ultimul rând, doresc să dau un mesaj cu privire la familia tânără din România, mai ales din oraşele mai micuţe din ţară, ca şi pentru tinerii din mediul rural. În timp ce încă mai eram la guvernare cu PDL-ul, dacă Boc ar fi acceptat propunerea PSD-ului, cu acel miliard de euro pus de guvern drept garanţie pentru programul prima casă, s-ar fi lansat un program naţional de construcţii de locuinţe. Aşa, doar se plimbă apartamentele vechi, fără să se construiască nimic, iar de câştigat câştigă numai notarul si bancherul. Propunerea noastră-şi asta v-a face viitorul guvern ce v-a fi instalat până de Crăciun-, vizează noi construcţii în fondul locativ de stat, folosind acest miliard de euro destinat ca garanţie de PDL-işti. Un loc de muncă sigur şi un acoperiş deasupra capului reprezintă soluţia pentru familia tânără din România. Nu este atât de complicat acest lucru, care poate şi trebuie să se întâmple!
Gândiţi-vă puţin la perioada guvernării noastre, între 2000 şi 2004. Am luat ţara dintr-o perioadă dificilă în plan economic şi social. Am ştiut să fim însă singurul guvern care a dus la bun sfârşit un acord cu FMI-ul, fără să existe convulsii sociale. Am terminat în 2004, cu o creştere economică record de 8,4 %, cu o stabilitate macroeconomică, cu un deficit bugetar de numai 1,5 %, cu o inflaţie sub 10 % şi cu o ţară care primea investiţii şi avea destul de multă credibilitate.
Au mai fost zone de creştere economică şi în vremea guvernării liberalilor. A crescut economia, dar s-a adâncit şi polarizarea socială. Cei bogaţi au devenit şi mai bogaţi, iar cei necăjiţi şi mai necăjiţi. Întrebarea este dacă atunci când ne vom întoarce la creşterea economică, vom arăta că am învăţat ceva din greşelile trecutului. Şi eu vă spun că am învăţat:nu poţi să creşti economia din speculaţii imobiliare, din import de produse agroalimentare şi de larg consum, din credite cu buletinul. Trebuie să investim în industrie, în agricultură, în infrastructură, în sectorul energetic, să-i ajutăm pe cei 4 milioane de săraci dinRomânia să devină clasă mijlocie.
Când vorbesc despre o singură Românie, mă refer şi la îndreptarea nedreptăţilor făcute în aceşti 20 ani. Viitoarea majoritate, în care PSD-ul va reprezenta axul central al guvernării, va constituii o garanţie de dezvoltare economică şi de mai multă dreptate în societate. Dacă va fi o majoritate cu liberali, nu ne deranjează faptul că ei vin cu soluţii care pot fi utile pentru creşterea economică, creştere ce va fi folosită însă, în interesul celor mulţi. Trebuie să creăm o singură Românie. Nu una la Motru şi alta la Bucureşti, una la Dăbuleni şi alta la Cluj, una în ţară şi alta în Spania, una cu familii cu venituri modeste şi alta pentru cei foarte bogaţi, care-şi ridică ziduri de protecţie, pregătindu-se să pună şi mitraliere, să se apere de cei mulţi şi furioşi, pe bună dreptate.
În prezent,frica a luat în stăpânire societatea. Îi este frică omului necăjit, a început să-i fie frică şi românului care are un loc de muncă, dar şi omului de afaceri. În România lui Băsescu, ca să primeşti factura pe care statul ţi-o datorează, sau TVA-ul, trebuie să cotizezi la PDL. Şantajul, escrocheria trebuie să dispară. Se impune să ajutăm sectorul privat mult mai mult, pentru că fără locuri de muncă în acest domeniu nu vom avea de unde să strângem bani pentru politica socială, pentru mai multă justiţie socială.
Ştiu că în Gorj există o campanie furibundă, cu sume de bani enorme, cu intimidare şi şantaj din partea PDL-ului, a lui Manţog, a lui Videanu şi a găştii postocalii. Şi vă spun la Motru, într-un oraş dârz, cu tradiţie minerească, într-un oraş pe care l-am vizitat şi altadată şi pe care îl preţuiesc: steagul sus, pentru că dreptatea este de partea noastră, pentru că nedreptăţile nu v-or mai putea continua în anii viitori.
De aici , v-oi pleca la Turceni, iar după amiază la Slatina. Mâine v-oi fi la Craiova. În Oltenia mea şi a noastră, vă spun că PSD-ul câştigă alegerile. Vom câştiga alegerile în toată Oltenia, în toată România. Învingem împreună !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here