Garda Financiară a golit buzunarele agenţilor economici

128

IMG_1040Conform unui raport prezentat de conducerea Gărzii Financiare Gorj, comisarii au efectuat în decursul lunii trecute acţiuni de control la un număr de 133 de agenţi economici din judeţul nostru, din care 66 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale totalizând 92.500 lei.

Controalele s-au încheiat şi cu confiscări de bunuri şi sume în valoare de 5.742 lei, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani supuse confiscării în luna iunie a.c. fiind de 98.242 lei.

De asemenea, oamenii legii au întocmit şi şapte acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală, prejudiciul total constatat fiind de 329.597 lei. Un exemplu este cazul a cinci societăţi comerciale din municipiul Târgu-Jiu prestatoare de servicii. Acestea au înregistrat în evidenţele contabile mai multe documente fiscale emise de societăţi fantomă sau operaţiuni nereale. În urma verificărilor încrucişate efectuate în colaborare cu alte secţii, s-a dovedit că operaţiunile consemnate de aceste documente fiscale nu au fost reale şi au fost înregistrate doar în scopul de a se deduce cheltuieli pentru a se diminua impozitul pe profit şi TVA-ul datorat bugetului de stat. În cazul administratorilor celor cinci societăţi au fost întocmite acte de sesizare penală pentru prejudicii de 325.948 lei, acte care au fost înaintate pentru continuarea cercetărilor şi extinderea verificărilor, atât organelor de cercetare cât si organelor fiscale. De asemenea, şi un agent economic ce a utilizat in activitatea desfăşurată materiale de construcţii în valoare de 4.050 lei pentru care nu a prezentat documente de provenienţă, a fost sancţionat cu amendă de 6.000 lei şi s-a ales şi cu confiscarea contravalorii materialelor în cauză, la decizia comisarilor Gărzii Financiare Gorj. Totodată, pe tot parcursul lunii trecute, a fost pus un accent deosebit pe dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. În acest sens, un număr de patru societăţi comerciale au fost sancţionate pentru că nu aveau în dotare sau pentru că nu foloseau corect aparatele de marcat electronice fiscale. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei şi s-a dispus remedierea deficienţelor. Totodată, până la intrarea în legalitate, activitatea de comercializare la un număr de trei unităţi a fost suspendată.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here