Garda de Mediu încă aplică sancţiuni pentru exploatarea forestieră

254

Controalele la firmele care exploatează masă lemnoasă pe teritoriul judeţului nostru, ce au fost demarate încă din septembrie 2014, se continuă şi la începutul anului curent. Potrivit lui Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj, din septembrie 2014 şi până în prezent au fost aplicate o serie de amenzi pentru mai multe firme din Gorj dar şi dinafara judeţului, ce au exploatat masă lemnoasă fără a deţine autorizaţie de mediu. “A fost o acţiune de lungă durată pe care sperăm să o încheiem cât de curând. Acţiunea a fost extinsă deoarece am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte contactarea operatorilor economici care sunt din alte judeţe şi care au exploatat masă lemnoasă în Gorj. Ulterior, ei au părăsit judeţul şi refuză să mai vină să îi verificăm. Menţionez că în prezent, mai avem câteva firme de verificat din judeţele Mureş şi Maramureş dar vom apela la colegii noştri de acolo să ne ajute în reperarea administratorilor acelor societăţi. Ele au desfăşurat activităţi în pădurile din Gorj pe parcursul anului trecut, au terminat exploatarea şi s-au retras, şi deşi le-am prins urma, i-am contactat însă au refuzat să se prezinte la noi, invocând diverse motive”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Valoarea sancţiunilor aplicate în ultimele luni în domeniul exploatării de masă lemnoasă fără a deţine autorizaţie de mediu se ridică la aproape 2 miliarde de lei vechi. Potrivit lui Gheorghe Sanda, ultima sancţiune aplicată în acest domeniu s-a emis în cursul lunii trecute pentru o societate din Vâlcea, valoarea amenzii fiind de 30.000 lei.
Controalele comisarilor de mediu gorjeni au fost demarate în urma inundaţiilor de la finele lunii iulie, când sute de gospodării, terenuri agricole şi porţiuni de drumuri judeţene din localităţile Bengeşti-Ciocadia, Albeni, Novaci şi Polovragi au fost afectate. După inventarierea pagubelor provocate de inundaţii, ministrul Mediului şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare, au dispus verificări cu privire la acordarea autorizaţiilor de exploatare forestieră în Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here