Fumătorii, „arşi” la buzunare. Acciza majorată şi cursul leu/euro vor scumpi pachetul de ţigări

272
FumatoriiPreţul mediu al unui pachet de ţigări ar putea ajunge la 1 ianuarie 2010 la peste 10 lei, cu 2 lei peste valoarea actuală. Producătorii au luat în calcul creşterea accizei şi actualizarea cursului valutar.

La jumătatea lunii septembrie, înainte să se fixeze nivelul de calcul a accizelor pe 2010, aceştia preconizau o creştere a costului de producere a unui pachet de ţigări cu 1 leu.

Potrivit Codului Fiscal, acciza la tutun se va majora cu 10 euro, de la 1 ianuarie 2010, de la 64 euro/1.000 de ţigarete la 74 de euro/1.000 de ţigarete. Valoarea acesteia va fi calculată la un curs de 4,2688 lei/euro, cu circa 14% mai mult decât în 2009, când era de 3,7364 lei/euro.
„Actualizarea cursului de schimb valutar la 1 ianuarie 2010 va conduce la creşterea preţului la pachetul de ţigări cu 70-90 bani, iar acciza va adăuga încă un leu. Acest lucru se va întâmpla dacă Ministerul Finanţelor nu va avea o străfulgerare de inteligenţă şi va înţelege că tot consumatorul este cel care plăteşte.
Noi mai întâi lucrăm pentru stat, apoi pentru consumator, pentru că adunăm taxele din piaţă şi le livrăm la buget”, a declarat Gilda Lazăr, director de comunicare JTI România, citată de Mediafax. Taxele şi accizele reprezintă 80% din preţul unui pachet de ţigări, restul fiind costurile şi profitul producătorului, a mai precizat aceasta.
Producătorii susţin că principalele efecte ale majorării preţurilor vor fi creşterea contrabandei cu tutun şi dispariţia ţigărilor ieftine. Potrivit lor, piaţa neagră ar putea să acopere anul viitor 30% din consum. „Accize mai mari înseamnă taxe mai puţine la buget.
Până la sfârşitul anului, contrabanda cu ţigări va ajunge la cel puţin 500 milioane de euro, respectiv la 30% din piaţă”, a precizat recent Peter Imre, directorul fiscal affairs la Philip Morris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here