Frigul a crescut numărul popririlor pe pensii

362

Temperaturile scăzute îşi fac prezenţa nu numai afară, ci şi în buzunarele pensionarilor gorjeni. Fie că datorită pensiilor mici nu-şi pot achita facturile la întreţinere sau ratele către bănci, Casa Judeţeană de Pensii anunţă un număr crescut de popriri pe veniturile beneficiarilor.

Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, în luna septembrie nu mai puţin de 2.165 de pensionari gorjeni au avut înfiinţate popriri pe pensii, cumulul popririlor ajungând astfel la suma de 392.734 de lei. Astfel, cei care nu şi-au plătit datoriile la stat, sau la bănci, au rămas fără cel puţin o treime din pensie. Reţinerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din pensia aflată în plată până la recuperarea totală a debitului. “Conform situaţiei întocmite zilele acestea şi aferentă lunii trecute, în octombrie, am avut înfiinţate un număr de 2.291 de popriri, mai multe faţă de luna anterioară, valoarea sumelor reţinute fiind de aproape 420.000 lei, date ce se înregistrau în evidenţele noastre la 31 octombrie”, a declarat directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.

Datorii diverse pentru pensionari
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
“Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Este de menţionat că, faţă de luna septembrie, numărul popririlor a crescut în octombrie cu 126, însă ne mai aşteptăm la astfel de creşteri şi în lunile viitoare, atâta timp cât va ţine sezonul rece şi pensionarii vor avea mult mai multe cheltuieli”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj.
La recuperarea debitelor prin înfiinţarea de popriri asupra pensiilor se aplică prevederile Codului de procedură civilă. Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Poprirea se înfiinţează în conformitate cu dispoziţiile aceluiaşi articol, conform cărora “veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum”. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here