Fotografii din vechiul Târgu-Jiu, expuse la Muzeul Judeţean

1564

Comunitatea online “Târgu-Jiu Odinioară”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, a organizat, marţi seară, la Muzeul Judeţean “Alexandru Ştefulescu” o expoziţie de fotografie veche.

Evenimentul face parte din seria acţiunilor dedicate ediţiei din acest an a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu, precum şi împlinirii a 610 ani de la prima atestare documentară a oraşului. Expoziţia este găzduită de secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj şi aduce în atenţie Târgu-Jiul de odinioară. “Mulţumim lui Ion Ţârlea pentru faptul că această comunitate virtuală Târgu-Jiu Odinioară ne pune la dispoziţie o serie întreagă de fotografii document, unele care n-au fost niciodată expuse, pentru a ne bucura şi a retrăi fiecare dintre noi, prin poveştile strămoşilor noştri şi a bunicilor, care au prins şi ei cât au putut din istoria acestui oraş. A fost o mare provocare pentru Primăria Municipiului Târgu-Jiu, şi în mod special pentru mine, ca în cadrul Zilelor Municipiului şi aniversării în acest an a 610 ani de atestare documentară a urbei noastre, să organizăm această expoziţie. Au fost multe idei, ce fotografii să expunem, clădiri, monumente, documente, reclame sau să expunem oameni care au trăit în Târgu-Jiu şi poveştile lor de viaţă”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.
bscap0003Ideea comunităţii “Târgu-Jiu Odinioară” a început în urmă cu câţiva ani. “Am creat un proiect care a început ca o joacă. Am creat un cont de Facebook, am avut o creştere excesivă a vizualizărilor. După câţiva ani de zile, contul mi-a fost suspendat de către Facebook astfel că a trebuit să-mi confirm identitatea, le-am trimis copii după actele de identitate. Mi-au redat posibilitatea să-mi păstrez contul respectiv, deoarece a fost realizat pe persoană fizică şi mi-au propus să mi-l transforme într-o pagină publică. Am ajuns la un compromis să-mi lase contul Târgu-Jiu Odinioară, am făcut şi o pagină proprie. (…) Văd că nu sunt singurul ce sunt pasionat de fotografii uitate prin sertare, care miros a naftalină, cu gândaci sau tot felul de chestii mergătoare. De multe ori mi s-a întâmplat să iau vrafuri de poze şi să iasă de acolo tot felul de insecte. Aceste fotografii expuse am preferat să le pun cu sprijinul prietenilor, simpatizanţilor şi al colaboratorilor paginii mele; sub fiecare fotografie este scrisă sursa şi titlul. Pe parcursul a peste patru ani de zile, am adunat multe date şi informaţii din comentariile postate, am cunoscut mulţi oameni”, a precizat coordonatorul paginii “Târgu-Jiu Odinioară”.

bscap0006Colecţionarii s-au alăturat proiectului
Mare parte a imaginilor prezentate în expoziţie au fost pentru prima dată făcute publice. La vernisaj au participat şi câţiva dintre colecţionarii ce au contribuit cu fotografii de epocă la dezvoltarea comunităţii “Târgu-Jiu Odinioară”. “Mi-a plăcut să colecţionez, să recuperez tot ce se mai putea recupera din istoria noastră pentru că, de mic am fost interesat de cei care au fost înaintaşii mei şi am simţit că e nevoie să pun ceva deoparte, să caut, să cercetez, să strâng şi să ofer pe viitor celor ce vin după mine mici crâmpeie de istorie care, mai devreme sau mai târziu, ne vor arăta că acest pământ a fost locuit de nişte oameni deosebiţi, care au avut îndeletniciri deosebite şi care au asigurat perenitatea pe aceste pământuri. Eu sper ca tot ce am strâns de-a lungul vieţii să se regăsească atât în muzeul judeţului, cât şi în muzeul din satul meu şi cei care să vină după noi să se bucure de munca mea de-o viaţă. (…) Selecţia i-a aparţinut lui Ion Ţârlea, eu i-am oferit întreaga mea colecţie de fotografii. Am o lucrare foarte mare în acest moment în pregătire. Scriu despre toţi oamenii din satul meu care au plecat pe front începând de la Revoluţia lui Tudor şi până la Revoluţia din 1989 şi vorbesc de circa 900 de oameni pentru care am aproape 1.500 de fotografii, toate vechi”, a declarat Sabin Cornoiu, colecţionar şi director al Serviciului Salvamont Gorj.
Intrarea la expoziţia de fotografie este liberă şi deschisă gorjenilor ce pot vedea trecutul prin selecţia de imagini pusă la dispoziţie de colecţionari.

Mâine, 20 mai, de la ora 18.00, în cadrul manifestărilor socio-culturale prilejuite de Zilele Municipiului Târgu-Jiu, Filiala Târgu-Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Primăria Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” şi Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, vor organiza la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu, din strada Traian nr. 27, vernisajul expoziţiei taberei de pictură “Culoare şi lumină în arta plastică gorjeană”, desfăşurată în Thassos (Grecia), în perioada 9 – 16 mai 2016.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.