Fostul şef al lui Nino Săvoiu, ridicat de procurorii DIICOT

449

Fostul deputat William Brînză, candidat al Partidului Ecologist Român la alegerile prezidenţiale, a fost ridicat, joi, de procurorii DIICOT şi dus la audieri în legătură cu un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Brînză, pus acum sub control judiciar, are legături strânse la Gorj, fostul său consilier, de pe vremea când conducea PDL Diaspora, fiind Ion(Nino) Săvoiu, fost şef al Partidului Forţa Civică Gorj, de ceva vreme intrat în rândurile organizaţiei judeţene a PNL. De altfel, Brînză şi-a făcut anul trecut campanie electorală în Gorj, fiind ajutat, în mod şocant, chiar de reprezentanţii unui alt partid politic să aibă liste complete de membrii în secţiile de votare din judeţ. Şi astfel, deşi nu are o organizaţie la nivel de Gorj, evazionistul Brînză a reuşit performanţa de a avea reprezentanţi PER în toate secţiile, respectivii nevotând însă nici măcar partidul care i-a pus pe liste. Brînză a scos astfel la Gorj sub 1%.

Brînză şi gorjeanul Săvoiu au împărţit în urmă cu câţiva ani două partide politice. Este vorba despre PDL şi PER, în primul Săvoiu fiind consilierul lui Brînză în PDL Diaspora, ambii activând la momentul respectiv în Italia, ca în al doilea, gorjeanul să ajungă drept candidatul la Senat al ecologistului, pe zona Europa-Asia. Asta se întâmpla în 2012, an când Săvoiu nu s-a făcut senator cum nu s-a făcut de altfel nici în 2014, candidând în Gorj din partea Forţei Civice. Preşedinte de ţară nu s-a făcut de altfel nici Brînză, care deşi visa să obţină 40% din voturi la Gorj, anul trecut, a luat un scor de zero virgulă, asta în timp ce nici măcar persoanele pe care le-a avut în secţiile de votare din judeţ nu şi-au pus ştampila pe numele său.
La câteva luni după scrutin, Brînză dă ochii cu procurorii DIICOT, prejudiciul reţinut în sarcina acestuia, ieri, fiind de aproximativ un milion euro. De altfel, procurorii i-au instituit politicianului sechestru pe averea acestuia. Audierea lui William Brînză a avut loc, joi, într-un dosar mai vechi, deschis în decembrie 2014 de procurorii DIICOT, în care au fost efectuate la acea vreme mai multe percheziţii, inclusiv la sediul Ministerului Fondurilor Europene. În dosar a fost audiată atunci şi mama lui William Brînză, existând informaţii că pe numele ei ar fi fost înfiinţată o firmă care înregistra operaţiuni fictive privind achiziţia de carne. Dosarul viza destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin folosirea de firme fantomă pentru prestări servicii fictive şi livrări de mărfuri, în special produse din carne. De asemenea, gruparea folosea documente ori declaraţii false pentru a obţine fonduri europene nerambursabile.
În final, procurorii DIICOT au decis ca William Brînză, fost deputat şi candidat la alegerile prezidenţiale din 2014, să fie cercetat sub control judiciar, asta după ce acesta a fost audiat mai multe ore de procurori. Tot joi, la sediul DIICOT a fost adus cu mandat şi fratele lui Brînză, care de asemenea a fost pus sub control judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, cei doi sunt suspectaţi că, în calitate de administratori a două societăţi comerciale, ar fi înregistrat mai multe facturi fictive privind achiziţii de servicii de consultanţă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here