Fosta contabilă a Ocolului Silvic Turceni, condamnată la 5 ani de închisoare

761

Elena Fota, fosta contabilă a Ocolului Silvic Turceni, trimisă în judecată în octombrie 2013 pentru delapidare, a fost condamnată săptămână trecută la 5 ani de închisoare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi alţi trei inculpaţi, respectiv Nicolae Iovu, Elena Negreanu şi Petre Rusu. Negreanu a fost condamnată la 3 ani şi 4 luni de închisoare, în timp Iovu şi Rusu au primit pedepse cu suspendare.

Cei patru sunt acuzaţi că în perioada 2002 – mai 2011, prin întocmirea de dispoziţii de plată, documente contabile primare în fals şi falsificarea ordinelor de plată, ar fi efectuat plăţi ilegale din casieria Ocolului Silvic Turceni, sau prin virament bancar ar fi încasat, necuvenit, sume de bani pe care le gestionau, creând un prejudiciu de peste 1.100.000 de lei. Săptămâna trecută, magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au condamnat-o pe fosta contabilă şefă a Ocolului Silvic Turceni la 5 ani de închisoare. “În temeiul art. 295 alin.1 NCP cu aplicarea art. 35 alin.1 NCP cu referire la art. 5 NCP condamnă pe inculpata Fota Elena la pedeapsa închisorii de 4 ani. (…) În temeiul art. 321 alin.1 NCP cu aplicarea art. 35 alin.1 NCP cu referire la art.5 NCP condamnă pe inculpata Fota Elena la pedeapsa închisorii de 2 ani. În temeiul art. 323 NCP cu aplicarea art. 35 alin.1 NCP cu referire la art.5 NCP condamnă pe inculpata Fota Elena la pedeapsa închisorii de 1 an. (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Fota Elena în pedeapsa cea mai grea de 4 ani la care adaugă un spor de 1 an, în total 5 ani (…)În temeiul art. 399 C.p.p. menţine măsura preventivă a controlului judiciar a inculpatei Fota Elena dispusă prin încheierea din data de 4.03.2014 pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu până la soluţionarea definitivă a cauzei”, se arată în decizia instanţei. În acelaşi dosar, Elena Negreanu a fost condamnată la executarea unei pedepse de 3 ani şi 4 luni de închisoare.

Muncă în folosul comunităţii pentru Rusu şi Iovu
Ceilalţi doi inculpaţi din acest dosar au primit pedepse cu suspendare şi vor trebui să presteze muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei Turceni, respectiv în cadrul Primăriei Târgu-Jiu sau DGASPC Gorj. “Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Rusu Petre în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni la care adaugă un spor de 4 luni, în total 2 ani şi 10 luni. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 10 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani (…) pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Rusu Petre va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Turceni. (…) Condamnă pe inculpatul Iovu Nicolae la pedeapsa închisorii de 2 ani. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. (…) pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Iovu Nicolae va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu-Jiu sau DGASPC Gorj”, au decis magistraţii. Pe durata termenului de supraveghere, Rusu şi Iovu trebuie să se prezinte la Serviciul de probaţiune din cadrul Tribunalului Gorj la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile, să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Prin aceeaşi sentinţă, celor doi inculpaţi li s-a impus să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

DSCN6559Puşi să dea banii înapoi
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Târgu-Jiu au admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă RNP-ROMSILVA-Direcţia Silvică Gorj prin Ocolul Silvic Turceni şi îi obligă în solidar, prin aceeaşi sentinţă, pe Rusu, Fota şi Iovu la plata către partea civilă a sumei de 184699,99 lei, pe Negreanu, Fota şi Iovu la plata sumei de 416888, 40 lei, şi pe Fota şi Iovu la plata sumei de 606359,31. Totodată, cei patru inculpaţi vor mai trebui să plătească şi cheltuieli judiciare în valoare totală de 14.000 de lei. Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Roxana Lupu

4 COMENTARII

  1. similar au furat si cei de la Primaria SaceluȘ Jurebie Florin, Buculea Laviniu, Rentea Danut, Diaconescu daniela, danciu Olivia, Lupu Dumitru.

  2. O cheama Poenaru Ioana zisa Mami . Mami in sus si mami in jos , a pacalit toti colegii nostri padurari si pe sefu sa i semneze toate dispozitiile de plata false . a furat aproape 4 miliarde dar dosarul e pus la pastrare ca barbatusu a fost director la PECO , cu vagoanele de benzina vandute cu totul la sarbi la embargo. Are balta peste ca sa dea spaga sa scape de puscarie . Se lauda barbatusu ca sponsorizeaza direct pe Ponta si de aia a scapat , ca are pastavaria lui , ca are ferma europeana si sute de hectare de padure dar cred ca minte ca doar n’o fi Becali .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here