Fonduri UE: Solicitări de peste 100 de milioane de euro pentru investiții în ferme și exploatații agricole

473

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, în sesiunea pentru finanțarea investițiilor de modernizare a exploatațiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în județele care fac parte din Regiunea 2 Sud Est.“Dintre cele 580 de proiecte, 211 reprezintă investițiile pentru fermele de familie, având o valoare nerambursabilă de 9,2 milioane de euro. Restul de 369 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, sunt reprezentate de investițiile în modernizarea exploatațiilor agricole. Dintre proiectele pentru fermele de familie, majoritatea, mai exact 194 de cereri de finanțare sunt cereri de înființare sau modernizare a fermelor vegetale, 17 cereri de finanțare fiind cele pentru fermele de animale. Iar pentru exploatațiile agricole, s-a primit un număr de 317 de cereri de finanțare ce au ca obiectiv fermele vegetale, restul de 52 având drept scop investițiile în fermele animale”, se precizează într-un comunicat de presă al AFIR.

Fonduri europene, pentru dezvoltarea serelor de legume
La nivel național, proiectele depuse în cadrul acestei măsuri de finanțare, vizează, printre altele, înființarea plantațiilor de coacăz, afin, cătină albă, nuc, pomi fructiferi (cireși, aluni etc.), ferme sau sere de legume, înființarea sau modernizarea fermelor de bovine, suine, caprine, avicole, achiziționare de utilaje și echipamente etc. „Putem spune că prima sesiune din anul 2014 a funcţionat corect și a permis solicitarea a peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole, în mod special, a fermelor agricole familiale. De asemenea, această sesiune a reprezentat un moment important în procesul de facilitare a accesării fondurilor europene, prin introducerea unui nou sistem de solicitare a fondurilor europene, prin depunerea on-line a proiectelor. Răspunsul potențialilor beneficiari la această metodă pentru depunerea proiectelor a fost pozitiv”, a adăugat Directorul General Adjunct al AFIR, Nicolae Popa.

Sesiune, prelungită
Această primă sesiune de cereri de proiecte din anul 2014 a fost lansată pe 20 mai 2014 și a fost prelungită până în data de 31 iulie 2014, marcând prima cerere de proiecte cu finanțare din PNDR 2020. Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 s-a făcut, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, la sediile OJFIR, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Ultima zi pentru depunerea proiectelor, 31 iulie, a avut ca termen limită ora 12:00.

Sume importante pentru fermele de familie
Din cele 150 de milioane de euro disponibile pentru această sesiune, 35 milioane de euro au fost destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% era alocat fermelor vegetale şi 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro au fost alocate integral pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic.
Pentru exploatațiile agricole a fost disponibilă o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, un procent de 50% era alocat fermelor vegetale şi 50% pentru fermele zootehnice). În cazul proiectelor de investiții în exploatații agricole, în funcție de prioritățile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clară între investițiile în achizițiile de utilaje și cele în construirea sau modernizarea spațiilor destinate producției agricole. Astfel, fermierii care doreau să realizeze investiții în sectorul vegetal prin achiziții de utilaje aveau la dispoziție o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii aveau la dispoziție pentru achiziții de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 40.000.000 euro.
Reamintim faptul că Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) s-a reorganizat și a devenit Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here