Firmele bogaţilor executate silit

497

Companii deţinute de unii dintre cei mai avuţi români au intrat în colimatorul portăreilor, care spun că au început executarea silită.

Firmele controlate de o parte dintre românii bogaţi figurau pe li sta marilor datornici ca fiind în executare silită, pe 30 septembrie 2009. Finanţele a publicat lista cu o lună întârziere, astfel încât, între timp, situaţia s-a schimbat.

Companiile spun că, dacă nu plătesc la timp chiar şi un dolar la Fisc, ajung pe „lista neagră”.

Unirea, în instanţă cu ANAF
Altex, retailerul de electronice şi electrocasnice fondat de Dan Ostahie, avea, la finele lui septembrie, o datorie de 1,2 milioane lei, pentru care Finanţele trecuseră compania la categoria executărilor silite. Ostahie susţine că restanţa a fost plătită. „Pe 15 octombrie, Altex România nu mai avea niciun fel de datorie la buget. A fost vorba de plata întârziată a TVA, din cauza reducerii volumului vânzărilor în prima parte a anului. Însă am reuşit să rambursăm integral datoria, datorită creşterii vânzărilor în trimestrul trei faţă de trimestrul doi cu 6%”, ne-a declarat Ostahie. El are o avere estimată la 185-190 de milioane euro, conform „Top 300 Capital”.
Deşi Unirea Shopping Center figura pe „lista neagră” a Finanţelor cu restanţe de 13,29 milioane de lei, Dan Grigore Adamescu, acţionarul majoritar, spune că procedura de executare silită este suspendată până la judecare. „Procesul abia a început. Primul termen este pe 14.04.2010. Unirea îşi plăteşte lună de lună toate datoriile”, ne-a precizat acesta. El are o avere 1,1-1,2 miliarde de euro. Litigiul vizează un control al Fiscului contestat în instanţă.
Pe lista executărilor apar şi două societăţi controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cu o avere de 1,1-1,15 miliarde de euro. Amurco era trecută, la 30 septembrie, cu datorii cumulate la cele patru bugete de stat şi asigurări sociale de circa 9,3 milioane lei. Niculae spune că firma a încheiat un acord cu Direcţia Finanţelor Publice Bacău, de eşalonare a datoriilor pe trei luni, octombrie-decembrie. Datoriile Galaxy Tobacco se ridicau, la acea dată, la 481 milioane lei. Potrivit acestuia, decizia Finanţelor de a imputa aceste datorii este „o prostie”, pentru că cea mai mare parte a acestora provine de dinainte de 2004, fiind şterse prin lege.
Căşuneanu: Date eronate pe site-ul Fiscului
casuneanuŞi compania Blue Air, controlată de Nelu Iordache, care are o avere de circa 200 milioane de euro, figura pe 30 septembrie pe lista Fiscului, cu datorii la stat de circa 12,5 milioane lei, pentru care statul a început executarea silită. Oficialii firmei ne-au precizat că, în ultima lună, o parte din restanţe au fost achitate.
Nici firma lui Costel Căşuneanu nu a scăpat de portăreii Fiscului. PA&CO avea, la finele lunii septembrie, o datorie de 12.000 de lei, sumă pentru care ANAF a început executarea silită. Omul de afaceri (avere de 250-280 milioane euro) susţine că firma lui nu se află în executare silită şi că ANAF pune pe site date eronate. Administratorul PA&CO, Dan Bălcanu, spune că suma restantă de 12.000 de lei a fost achitată, în prezent firma neavând nicio datorie la stat.
„Un şofer a primit o amendă pentru depăşirea tonajului şi a pierdut amenda. Între timp, am achitat restanţa, aşa cum reiese şi din certificatul eliberat de ANAF în octombrie”, spune el. Compania Grup Servicii Petroliere, controlată de Gabriel Comănescu (avere de 700-750 milioane de euro), era trecută de Fisc ca fiind în executare silită pe 30 septembrie, din cauza unor datorii la stat de 24,59 milioane de lei. „Am plătit trei sferturi din datorie, săptămâna asta vom plăti şi restul”, ne-au spus reprezentanţii companiei.
Cornel Penescu, aproape de faliment
cornel_penescuAverea lui Cornel Penescu, cotat anul trecut de revista „Capital” drept cel mai bogat om din Muntenia, a scăzut de la 270 milioane dolari la puţin peste 100, atât din cauza crizei economice, cât şi a problemelor sale în justiţie. Proprietarul primelor hipermarketuri cu capital integral românesc, PIC, Penescu a închis trei magazine, tipografia, iar postul său de televiziune, Argeş TV, îşi va restrânge activitatea, după ce maşinile au fost confiscate de firma de leasing. Acum trei săptămâni, familia Penescu a rămas şi fără maşinile de lux Maybach şi Mercedes. PIC datorează statului circa 2,5 milioane euro, iar furnizorilor, aproximativ 1,5 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here