FIR ÎNTINS MOTRU, o asociaţie de viitor – Concurs de pescuit sportiv pentru copii

568

IMG_0255Un grup de organizatori inimoşi s-au gândit că într-un municipiu în care economia se zbate să reziste presiunii restructurărilor, a închiderilor întreprinderilor şi a lichidării fără rezerve a locurilor de muncă, au găsit o metodă inedită de a combate stresul social.

Un grup de oameni valoroşi şi în minerit, unii activi încă, au pus bazele unei asociaţii de pescuit sportiv care într-un timp foarte scurt a reuşit să adune 595 de membrii cotizanţi. Unii dintre ei n-au avut nici în clin nici în mânecă cu pescuitul dar nu s-au îndurat să se lase pradă deznădejdii şi să se înfunde în cârciumi, alegând alături de prietenii lor pescuitul sportiv, o activitate graţie căreia pe lângă mersul pe jos şi odihna încordată din faţa undiţei le-a mai adus ceva: întoarcerea la mama natură.

IMG_0246Oamenii s-au organizat şi este suficient să îi enumerăm pe cei care stau în faţă: Constantin Tudor, Ştefan Dulugeanu, Vasile Baciu, Peter Szabo sau Mitică Rezmives oameni recunoscuţi după poziţia socială şi activitatea din minerit ca să înţelegem că asocierea n-a fost întâmplătoare, deoarece ei sunt oameni care realizează ceea ce îşi propun.

Prima propunere a fost legitimarea tuturor membrilor astfel că niciunul dintre asociaţi să nu se afle în afara legii. A doua propunere a fost atragerea generaţiei următoare către educaţia ecologică abandonată atât amar de vreme în ţara noastră, dublată de aceeaşi întoarcere la mama natură.

Lăsaţi copiii să vină la noi

Oameni de bună credinţă conducătorii asociaţiei au rupt din cei 10000 lei existenţi în bugetul la zi al asociaţiei peste 2000 de lei pe care i-au investit într-un concurs de pescuit pentru copii organizat pentru două grupe de vârstă de la 6 la 14 ani şi de la 14 la 18 ani. Deşi desfăşurat în condiţii strict naturale în Balta Potângu din zona afectată de lucrările miniere de subteran a satului Ploştina, organizatorii au tras ca la galere IMG_0310vreme de două zile ca să amenajeze locurile de pescuit pentru copii. În acelaşi timp au făcut demersuri pentru eliminarea oricărui risc având în vedere vârsta micilor pescari. Duminică dimineaţa 34 de copii cu 2 mai mult în grupa mare decât în grupa mică între care şi trei fetiţe au tras la sorţi şi s-au aşezat cuminţi la locurile stabilite de organizatori începând dialogul cu peştele înterupt din când în când de concertul broscuţelor. Este suficient să vă spunem că fiecare copil a primit câte o diplomă şi un premiu de participare în valoare de cel puţin 20 lei şi că a existat un număr record de capturi (65 de cărăşei) şi că toţi cei 461 de peşti după ce şi-au îndeplinit misiunea de a-i departaja de câştigători s-au întors valizi în apele Bălţii Potângu, operaţiune desfăşurată sub ochii atenţi ai organizatorilor.

Clasamentul a fost următorul:

-La categoria sub 14 ani s-au clasat în ordine :

I – Calotă Edi Marian

II – Roibu Ion Georgel

III – Sarcină Teodora

-La categoria între 14-18 ani s-au clasat în ordine :

I – Dobrică Robert

II – Avramescu Ion

III – Nicoară Alexandru

S-au acordat premii speciile pentru cel mai tânăr concurent:

-Lăcătuş Octavian Adrian(6 ani şi 7 luni) şi pentru cea mai mare captură:

-Avramescu Ion

Cu siguranţă fiecare dintre noi ştie câtă credibilitate au poveştile pescăreşti dar dacă amintim că martori au fost reprezentanţii Asociaţiei Mob Pesc din Rovinari conduşi de Petre Martalogu este cert că nu poate fi vorba de o minciună. Rovinăreanul s-a convins de reuşita concursului şi şi-a luat în sarcină o invitaţie a motrenilor la o întâmplare similară în zona lui. Înţelegem că minerii motreni nu numai că sfidează criza ci se luptă cu ratangii reformei din tot Gorjul demonstrându-le că au resurse de inteligenţă şi organizare. Pe deasupra mai dau şi lecţii de conduită civică şi ecologică. La încheierea concursului supervizat de oameni de ordine şi de părinţi la locurile de pescuit n-a rămas nici urmă de gunoi, ultimul colţ de hârtie fiind strâns şi depozitat în saci speciali conform devizei asociaţiei “pescuieşte sportiv iar la plecare lasă locul mai curat decât l-ai găsit”.O asemenea atitudine nu trebuie să se piardă în neantul întâmplărilor zilnice pentru că este atitudinea de urmat în viitor. Pentru că au făcut ceva de ziua copiilor şi pentru că le-au dat aproape 50 de premii asociaţii de la Motru Fir Întins merită şi respect şi felicitări.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here