Festivalul de Folclor a adus culoare şi tradiţie în Târgu-Jiu

198

Criza economică, care a afectat întreaga ţară, şi-a pus amprenta şi peste Festivalul Internaţional de Folclor de la Târgu-Jiu. Din lipsa banilor acesta nu a mai putut fi organizat de-a lungul a 4 ani însă cu eforturi susţinute în acest an s-a reuşit organizarea lui. Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, CJCPCT Gorj şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean recunosc că din 2008 până acum nu s-a mai ţinut festivalul, din lipsa banilor, însă acum cu eforturi susţinute s-a reuşit organizarea acestuia. Conform vicepreşedintelui Ciprian Florescu, instituţia va cotiza cu 500 de milioane de lei vechi, din bugetul total de 1,2 miliarde de lei vechi. “Un festival care din păcate în ultima perioadă nu a fost organizat, motivele fiind de ordin financiar, care au apăsat şi judeţul Gorj, cu eforturi susţinute reuşim în acest an să organizăm ediţia a zecea a acestui festival”, a declarat Ciprian Florescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

A revenit în forţă
Festivalul Internaţional de Folclor a revenit astfel în forţă, debutând luni, cu cea de-a zecea ediţie, acesta s-a desfăşurat în amfiteatrul din Piaţa Prefecturii. Au participat 6 ansambluri, este vorba despre unul din Mexic, două ansambluri din Serbia, unul din Turcia, unul din Bulgaria şi unul din Ucraina. A avut loc şi o şedinţă foto în Piaţa Prefecturii după care s-a organizat o paradă a formaţiilor participante. Această paradă a urmat traseul din faţa Pieţei Prefecturii, strada Traian, bulevardul Brâncuşi, Unirii până la Parângu şi apoi strada Victoriei pietonal până la amfiteatrul din centru. Festivalul are menirea de a aduce în faţa gorjenilor tradiţii folclorice, tradiţii populare de pe alte meleaguri ale lumii, şi urmăreşte conservarea şi promovarea elementelor autentice de cântec şi joc popular, încurajarea formării profesionale continue a artiştilor şi creşterea valorică a performanţelor la nivel de profesionalism. Spectacolul s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, a avut un real succes, acesta este confirmat de numărul publicului participant, care a fost extaziat la prestaţia ansamblurilor. Festivalul Internaţional de Folclor va continua să încânte gorjenii, în fiecare seară de pe 9 până pe 13 iulie. Marţi, va avea loc a doua zi a festivalului, ora de începere va fi schimbată din 19.00 în 20.00, datorită caniculei.
ANDRADA BĂRAITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here