Fermierii, rugaţi să depună cererile de plată a subvenţiei pe 2014 până pe 15 mai

215

Săptămâna trecută, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a declanşat campania – care se va încheia pe 15 mai 2014 – de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin financiar pentru suprafeţele de teren lucrate. Potrivit legii, în cazul cererilor de plată depuse începând cu data de 16 mai, se vor aplica penalităţi de 1 la sută, pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii subvenţiilor pentru anul în curs.

Conform reglementărilor, pot beneficia de sprijin financiar persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. În eventualitatea în care proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau închiriat, sprijinul financiar aferent suprafeţei respective va fi acordat celui care lucrează pământul. Reprezentanţii APIA Gorj afirmă că sunt admise la plată fermele cu suprafaţa de cel puţin un hectar, format din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. De menţionat şi faptul că solicitanţii nu pot beneficia de subvenţiile comunitare sau cele provenite de la bugetul statului dacă nu respectă şi “bunele condiţii agricole şi de mediu” (GAEC).

Cerere completată pe net
Cererile de acordare a subvenţiei care urmează a fi depuse de fermieri se vor referi nu doar la suprafeţele de teren lucrate, ci, acolo unde este cazul, şi la plăţile compensatorii pentru zonele montane defavorizate, la plăţile de agro-mediu (pajişti cu înaltă valoare naturală, practici agricole tradiţionale, agricultură ecologică, pajişti importante pentru păsări, pajişti importante pentru fluturi, terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu, ş.a.). Fermierii conectaţi la internet pot trimite cererile de plată a subvenţiei aferente anului 2014 prin aplicaţia IPA Online. Prin accesul la internet, aceştia pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să vizualizeze şi, după caz, să actualizeze propriile parcele, faţă de parcelele digitalizate şi/sau controlate pe teren în campania anterioară. De asemenea, fermierii îşi pot digitaliza parcele noi, prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date a APIA. Aplicaţia IPA Online pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, precum şi avertizările privitoare la calitatea digitalizării parcelelor agricole.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here