Expoziție foto-documentară de „vilegiatură” la Băile Govora

931

Joi, 1 iunie 2023, la Cazinoul din Băile Govora va fi vernisată expoziția foto-documentară de vilegiatură „Băile Govora în presă, cărți poștale și afișe din epoca interbelică”.

Evenimentul este organizat de Asociația culturală Tătărescu, la invitația domnului Primar Mihai Mateescu, Primăria Orașului Băile Govora reînviind tradiția anuală din perioada interbelică a deschiderii sezonului 1 Iunie – 30 Septembrie, la Băile Govora. Expoziția cuprinde numeroase vederi, cărți poștale și fotografii de epocă din Băile Govora, provenind din Colecția „Cărți poștale ilustrate românești” de la Biblioteca Națională a României, afișe din perioada interbelică și articole din ziarele vremii: „Dimineața” (1925), „Argus” (1927), „Patria” (1928, 1929), „Universul” (1935), „Curentul” (1938, 1939), „Mișcarea” (1929), „Cuvântul” (1932), „Viitorul” (1927, 1929, 1936), „România” (1939), „Foaia poporului” (1940).
Cei care vor ajunge pe 1 iunie la Băile Govora vor putea admira în cadrul expoziției de vilegiatură strălucirea de altădată a frumoaselor vile și hoteluri govorene, cu poveștile și întâmplările de odinioară, istoria stațiunii începând în perioada Belle Epoque, fiind legată de numele marelui om politic I.C. Brătianu și a Generalului medic Nicolae Popescu-Zorileanu.
Iată cum erau prezentate Băile Govora în anul 1929, în ziarul „Mișcarea”: „Printre nenumăratele localități de cură din țara noastră, Govora stă între cele dintâi, datorită apelor sale iodurate și sulfuroase. Aceste ape au fost descoperite încă dela 1880, cu ocazia explorărilor pentru căutarea petrolului. Băile Govora sunt situate în regiunea deluroasă a județului Vâlcea, în valea Hlinței, pe un admirabil platou, înconjurate de păduri seculare de stejar și fag, și plantațiuni de pini și molifți. Un climat dulce, generos, propice curei de iod și pucioasă, lipsit de curenți și umezeală, favorizează stațiunea. Stabilimentul de băi este un adevărat giuvaer, cu instalațiuni moderne, nespus de curat, și cu o funcționare uimitor de precisă. Există aci un vast Institut de fizioterapie, pentru cu personal educat și medici de mâna întâi (…), numeroase hoteluri și vile de prim rang, cu peste 2.500 de camere, toate confortabile și la prețuri modeste. Tot aci au fost clădite sau închiriate Sanatorii pentru militari, ceferiști, pentru casa muncii etc. Restaurante de toate clasele stau la îndemâna fiecăruia. Viața la Govora este extrem de ieftină, piața fiind bogat alimentată de numeroase sate vecine. Distracții numeroase și inteligent organizate, sunt deasemeni o specialitate a localității noastre în timpul marelui sezon, cu serate dansante, concerte, serbări câmpenești, bătăi de flori, teatru etc”.
Sezonul de „vilegiatură” la Băile Govora, termen franțuzesc care desemna sejurul în afara reședinței de domiciliu, preluat și de presa românească în perioada interbelică, ne spune profesorul Andrei Popete Pătrașcu, începea la 1 iunie și se întindea pe întreaga perioadă a verii, inclusiv luna septembrie, aducând în „stațiunea cu renume mondial”, așa cum era descrisă în presa vremii, oameni din toate colțurile țării, dar și din străinătate, care își tratau aici afecțiunile de artrită, reumatism, gută sau diverse boli de piele. „Inhalații, pulverizații, insuflații, inhalații cu oxigen, aer comprimat, băi hidroelectrice de acid carbonic, aplicațiuni cu nămol, raze ultra violete, ultrascurte, diatermie” erau procedurile care completau în anul 1940 cura balneară de la Băile Govora.
În cadrul expoziției de la Băile Govora, eveniment organizat la invitația domnului primar Mihai Mateescu, Asociația culturală Tătărescu va prezenta și câteva uniforme de epocă, printre acestea aflându-se costumul de Consilier regal al lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României în perioada interbelică. Multe alte surprize dedicate deschiderii sezonului turistic al stațiunii și Zilei Internaționale a Copilului vă așteaptă pe 1 iunie la Băile Govora. Inaugurarea traseului Trenulețului Dotto, expoziții cu licitații caritabile, spectacole și workshop-uri pentru copii, dulciuri, multă veselie și distracție pe măsură.
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here