Expoziţie de sculptură impresionantă la Muzeul Judeţean Gorj

644

„Fiare şi ferecături” – acesta este titlul unei impresionante expoziţii de sculptură găzduită în această perioadă de Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”. Expoziţia îi aparţine unuia dintre cei mai mari sculptori români contemporani, Aurel Vlad, şi cuprinde o serie întreagă de lucrări prin care artistul a încercat să surprindă, în tablă, starea conflictuală a fiinţei umane.

Titlul expoziţiei nu a fost ales întâmplător, ci tocmai pentru că surprinde cel mai bine aspectul fizic al lucrărilor artistului, atât în ceea priveşte materialul din care sunt realizate cât şi ceea ce reprezintă ele. „Titlul expoziţiei aparţine doamnei Aurelia Mocanu, cunoscut critic de artă, şi sugerează, pe de o parte, atât partea fizică, aspectul fizic al lucrărilor, mă refer la materialul din care sunt realizate sculpturile artistului – tablă nituită, dar mai ales starea conflictuală a fiinţei umane – tensiuni, situaţii dramatice care trezesc cu adevărat instinctele noastre primare (instinctul de luptă, instinct de supravieţuire), situaţii în care într-adevăr fiinţa umană poate deveni o fiară.

expozitie (5)Grupurile sculpturale ale artistului prezintă de cele mai multe ori o luptă a personajelor, fie că cu ele însele, fie cu alte personaje, fie cu natura însăşi”, a declarat Mihaela Cristea, curatorul expoziţiei. Şi materialul din care au fost realizate lucrările incluse în această expoziţie – tabla – a fost ales special, spune artistul, pentru că poartă amprenta timpului şi poate fi modelată în aşa fel încât să vorbească despre sentimentele omului. „Dacă ar fi după mine, cred că un material ideal pentru sculptura pe care o fac ar fi lava vulcanică, pentru că de multe ori lucrările par a izvorî dintr-un astfel de loc şi atunci materialul acesta, lava, nu ar face decât să le redea corpul adevărat. Acest lucru nu se poate însă şi atunci lucrez cu ce găsesc în jur. M-am oprit la tablă pentru tabla veche, uzată, ruptă de pe garduri, de pe acoperişuri, are o memorie şi memoria aceasta care vorbeşte despre trecerile din lume mi-a plăcut să o folosesc în lucrările mele. Am folosit şi tablă nouă, cumpărată de la magazin, pentru că are anumite calităţi.

expozitie (4)Am încercat să fac tot felul de epiderme a omului, care să vorbească mai viu şi mai puternic despre emoţiile lui, sentimentele lui, grijile lui”, a explicat sculptorul Aurel Vlad. Artistul a vorbit şi despre sursele sale de inspiraţie, dar şi despre cât de greu de controlat este aceasta. „Inspiraţia este ceva foarte profund, pe care nu-l poţi stăpâni. Există mai multe surse de inspiraţie (…) încă nu m-am lămurit cum o pot controla. Ea vine, uneori ca o şoaptă, alteori ca un vânt, dar vine şi îi mulţumesc Cerului că am sentimentul că încă mai am porţile deschise spre ea. Există multe surse de inspiraţie. E greu de vorbit. Sunt sursele acelea pe care le primim, fără să fim conştienţi de ele, sunt sursele sociale, sunt alte opere, este societatea din jur şi sunt eu. Eu sunt pentru mine o sursă permanentă de inspiraţie”, a spus Aurel Vlad.

expozitie (2)La 16 ani, prima vizită în oraşul „bunicului Brâncuşi”
Nu este prima vizită a sculptorului în judeţul nostru. Acesta povesteşte cu drag cum la vârsta de 16 ani s-a urcat într-un tren şi a venit la Târgu-Jiu pentru a admira operele „bunicului Brâncuşi”. „Mă simt bine în Târgu-Jiu. Am venit la 16 ani. Ştiu că am plecat de acasă cu un tren de noapte, se circula greu, ca să-l văd pe bunicul Brâncuşi. Aşa am avut chemarea atunci, că atunci m-am pus pe drumul acesta şi mi s-a părut esenţial să fac asta. Atunci am avut multe visuri. Nu ştiu precis dacă a fost un vis să fac expoziţie în oraşul de care este legat numele lui sau poate să ridic o lucrare la fel de glorioasă ca a lui. Esenţial este că acest vis m-a ţinut tot timpul în lucru, în priză, până acum. Invitaţia de a veni aici pentru a face o expoziţie am considerat-o ca un dar aşa că am hotărât să mă implic cât de mult pot ca să iasă o expoziţie frumoasă. Sunt mulţumit că un vis s-a împlinit; i-am mulţumit bunicului Brâncuşi că m-a ţinut cu energia necesară acestui lucru”, spune artistul.

expozitie (1)Gorjul, gazdă primitoare pentru artiştii de mare valoare
Vernisajul expoziţiei „Fiare şi ferecături” a avut loc miercuri, la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, în prezenţa mai multor oameni de cultură şi a reprezentanţilor autorităţilor judeţene, evenimentul făcând parte din seria manifestărilor organizate în cadrul „Zilelor Gorjului Turistic şi Cultural”. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a declarat impresionat de lucrările sculptorului şi a spus că speră ca acestea să rămână cât mai mult timp în Târgu-Jiu, pentru a putea fi admirate de câţi mai mulţi oameni. expozitie„Acest mare eveniment coincide cu un eveniment al nostru local (…)„Zilele Gorjului Turistic şi Cultural”. Îl felicit pe directorul muzeului că reuşeşte să aibă asemenea colaborări, onoraţi fiind de personalităţi ale artei noastre româneşti. Gorjul este o gazdă primitoare, aici, zic eu şi să-mi fie scuzată lipsa de modestie, este centrul universal al culturii. Sunt operele lui Brâncuşi. Orice artist de mare valoare este binevenit aici, acasă la Brâncuşi. (…)Aici nu pot să fie decât valori pe măsura artistului nostru”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Expoziţia „Fiare şi ferecături” va rămâne la Muzeul Judeţean Gorj până la data de 2 noiembrie 2014.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here