Evenimente editoriale – Cartea „Pași peste timp”, de C.I. Dârvăreanu-Novaci, și NOVĂCEANUL de vară

1013

Printr-o coincidență, bunul meu amic, Constantin I. Dârvăreanu-Novaci, valoros scriitor, eseist și publicist din urbea gorjeană de sub munte, mi-a trimis volumul de consemnări și eseuri „Pași peste timp”, Editura MĂIASTRA, Târgu Jiu – 2021, odată cu numărul ultimei luni de vară a anului 2021 – august, al publicației lunare independente NOVĂCEANUL, motiv pentru care le semnalez aparițiile împreună, în aceste simple note.

Rog a fi înțeles pentru mica întârziere în semnalarea acestor două evenimente editoriale distincte, dar oarecum legate între ele prin faptul că, așa cum recunoaște autorul volumului – unul și același cu Redactorul șef al superbei reviste NOVĂCEANUL, o mare parte dintre textele cărții recente a domniei sale au apărut inițial în amintita publicație.
Însuși prolificul și generosul autor ce-și oferă lunar timpul și harul creator pe tărâmul literelor, publicisticii, în care strălucește nu doar prin comentarii ce înfruntă efemerul, într-o Notă asupra ediției, se autodescrie ori mai corect își apreciază scriitura cu multă sinceritate și, aș zice, normalitate astfel:
„Cartea de față cuprinde o serie de articole publicate în diferite ziare și îndeosebi în publicația „Novăceanul”, care apare lunar din 7 septembrie 2013. Sunt însemnări, articole, impresii de călătorie din țară și din străinătate, unele chiar pe timpul comunismului. Sunt comentarii privind viața socială și politică locală, dar și de la nivel central. Cum s-ar spune, mi-am dat și eu cu părerea, cu gândul că trebuie să deschidem ochii și să trecem prin filtrul conștiinței această lume contemporană emanată după Revoluție (aici punctele noastre de vedere se despart, eu susținând că Marea Învălmășeală din Decembrie 1989 a semănat mai mult cu o lovitură de stat pusă la cale cu sprijinul străinătății, n.m. I.P.). Mi-am imaginat și îmi imaginez o altfel de lume, o lume a cinstei, hărniciei și dreptății, o lume în care să nu ne fie rușine să spunem că suntem români.”
„(…) Multe din articolele publicate privesc problemele culturii novăcene, tărâm pe care l-am slujit aproape 50 de ani. La fel, am încercat să îndemn oamenii să cunoască istoria locală, trecutul acestor locuri novăcene de o rară frumusețe, precum și istoria țării și a poporului român.”
Cartea a fost tipărită cu sprijinul financiar al Obștii „Banca Populară Gilortul” Novaci. Ea, cartea, este o lectură plăcută și plină de învățăminte. Un motiv în plus să o căutați. Nu veți regreta.
Numărul pe luna august, ultima de vară a capriciosului an 2021, este, în nota obișnuită, plin de articole interesante. Are, adică, de toate. Precum comemorarea a „103 ani de la ultimul zbor al celui mai bun pilot de vânătoare al aviației române din primul război mondial – Vasile Craiu”, semnat de Constantin Dârvăreanu, poeme ale scriitorilor novăceni, dar și o succintă prezentare a artistei plastice Daciana Ungureanu, profesoară de arte decorative în cadrul Școlii Populare de Arte Târgu Jiu, dar care, de vreo 20 de ani, învață copii să picteze folosind motive tradiționale, atât acasă, la Pociovaliștea, cât și în localul Casei de Cultură Novaci.
Merită toată atenția punctele de vedere ce se completează reciproc ale Prof.univ.dr. Nicolae Vințanu, cu al domniei sale eseu „77 de ani de la 23 august 1944”, ce împletește datele și faptele din Novaciul anului 1944 cu cele istorice naționale, și studiul eseistic „23 August – Zi cu multiple semnificații”, al scriitorului Constantin Dârvăreanu. Subliniez că ambele puncte de vedere premerg studiile istorice îndelung așteptate și care, deocamdată, lipsesc cu desăvârșire. Motiv pentru care îi felicit pe cei doi autori curajoși și deosebit de interesanți.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here