Eveniment cultural-artistic – Cântec, joc, tradiţii şi voie bună la a V-a ediţie a Festivalului din Peştişani

478

Nici nu se putea altfel. Cu toate ameninţările de ploaie şi furtună, organizatorii au găsit o soluţie, şi Festivalului cântecului şi jocului popular din Peştişani a avut loc. E drept, nu pe Deleţul din Frânceşti, ci pe o scenă special amenajată pe platoul Pensiunii Casa Brâncuşi, unul dintre sponsorii manifestării cultural-artistice alături de Obştea Peştişani, director ec. Ion Poenaru şi SC LAR TOURS, patron omul de afaceri peştişenean Vasile Brâncuşi.

Deschiderea manifestării a făcut-o prof. univ. dr. Moise Bojincă, fostul Rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, preşedintele Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, care le-a mulţumit celor prezenţi – artişti şi spectatori, dintre care mulţi localnici în frumoase costume populare precum: Nicolae Nicolcioiu, Ionel Purice şi Corneliu Nicolcioiu-Garincea, între altele consilier al Obştei Peştişani dar şi Consilier local al comunei.
Nu au lipsit prof.univ.dr. Ion Mocioi, preşedintele tuturor juriilor de până acum, adică la toate ediţiile, şi inimosul şi marele sufletist al culturii Gorjului, prof. Viorel Gârbaciu, fostul director general al Şcolii Populare de Artă festival pestisani inscriptTârgu-Jiu, precum şi prof.dr. Ştefan Popescu, celebru instrumentist şi director artistic al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Din juriu a mai făcut parte şi interpreta de muzică populară Emilia Bubulac, de loc din Boroşteni, comuna Peştişani, în prezent realizatoare la INEDIT TV.
În debutul spectacolului-concurs au intrat membrii Grupului vocal Frânceşti, coordonaţi de profesoara Maria Stoichin –şi domnia sa o solistă cu repertoriu inedit şi deci valoros, apoi micuţii de la Grădiniţa Frânceşti, coordonaţi de educatoarea Valeria Cornoiu. Adorabilii copilaşi – fetiţe şi băieţi – de 3-5 ani au avut un repertoriu bogat şi îndelung aplaudat de cântece, cântecele de românaşi, inclusiv pe versuri de George Coşbuc sau din folclorul transilvan, pe muzica recent înfiinţatului Taraf din Peştişani.
Eleve la nai ale profesorului dr. Ştefan Popescu, Raluca Bojincă, Viorela Grosu (studentă la Timişoara), ambele din Frânceşti şi tânăra solistă Cosmina Coteţ, din Brădiceni, apoi iarăşi o naistă Domnica Iordănescu, tot din Frânceşti, au încântat numerosul public, stârnind ropote de aplauze.
Deja celebra interpretă de muzică populară Roxana Croitoru a încins atmosfera cu recitalul său, scoţând oamenii la hore şi sârbe. La care-au participat artiştii dimpreună cu oameni din public.
O notă aparte au adus Tarafului Peştişani, format din talentaţi instrumentişti din Brădiceni şi o solistă şi, mai ales,  Ansamblul „Roua” din Cloşani, îndrumătoare profesoara Carmen Sarcină, ea însăşi o talentată solistă şi căutătoare în lada de zestre folclorică a zonei Cloşani-Padeş.
Repet, întreg spectacolul a mai fost întrerupt de câte-o mică rafală de ploaie, dar nu s-a sfârşit până la transmiterea acestor rânduri.
Ansamblul de tradiţii ale celor din Baia de Aramă încă nu intrase în scenă şi nici jurizarea nu se terminase.
Voi reveni.
Ion Predoşanu

P.S. Remarcabil este că Festivalul de la Peştişani, ajuns la a V-a ediţie, a avut de data aceasta şi meşteşugari – olari sau creatori de costume populare, printre care şi iile gorjeneşti – cu suficiente vânzări. Tradiţiile se continuă şi prin cântec, joc şi voie bună, dar şi prin posibilitatea cumpărării de costume populare şi produse diverse ale olarilor. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here