Eveniment artistic cu dedicaţie – Ion Cepoi – 65! – Colecţionarii Gabriel Boiangiu, Traian Dădălău şi Petru Suciu în Expoziţia „Din lumea culorilor”

334

A devenit o tradiţie ca în fiecare an, aproape de 13 august – ziua de naştere a scriitorului Ion Cepoi, să se organizeze o expoziţie de artă în Sala „Florin Isuf” a Centrului Judeţean pentru Păstrarea Culturii Tradiţionale şi Promovarea acesteia în Gorj. Mai ales acum, joi 11 august, în preajma împlinirii rotundei vârste a celor 65 de ani. Un sincer La mulţi ani! Şi din partea subsemnatului.

Amfitrionul excelentului eveniment artistic – vernisajul Expoziţiei „Din lumea culorilor” – a fost bineînţeles directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi. Omul cu ideea reunirii a trei colecţionari şi curatorul expoziţiei – Artistul Imaginii şi Etnograful talentat care este Teodor Dădălău, a rămas, ca de obicei, retras cu discreţie maximă în spatele aparatului cu care nemureşte oameni şi imagini din Ţara lui Brâncuşi.
vernisaj cepoi (10)Adresându-se, probabil, colecţionarului Gabriel Boiangiu – întâiul prezentat – Ion Cepoi a promis că va face tot ce este omeneşte posibil să editeze un Album cu picturile Colecţiei domniei sale. La care promisiune, Gabriel Boiangiu a zis simplu: „Dacă mă ajută Dumnezeu să am sănătate şi bani, mergem mai departe. Din Ceruri, de acolo unde se află, colecţionarul Traian Dădălău s-a bucurat că picturile strânse de iubitorul de artă din el în scurta-i viaţă, de nici 18 ani, le satisfac plăcerile spirituale privitorilor care nu au fost puţini.
Ce bine este că mai există asemenea oameni precum colecţionarii de artă, al treilea fiind tăcutul prof. Petru Suciu, târgujian şi domnia sa. Spre deosebire de politicienii de toate culorile – pesedişti, penelişti, băsişti, iohanişti şi pretins tehnocraţi – care au colecţii de ceasuri, autoturisme scumpe, viloaie şi ceasuri, brăţări ori poşete -, mai sunt şi oameni adevăraţi, cu dragoste de pictură. Colecţiile domniilor lor sunt nemuritoare şi menţin pictorii în viaţă. De la un asemenea eveniment nu putea să lipsească Ciprian Florescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Om cu aleasă cultură, care-a vorbit mai aplicat decât un critic de artă. În plus, i-a înmânat scriitorului Ion Cepoi un ÎNSCRIS DE ONOARE la împlinirea a 65 de ani de viaţă şi a celor 35 de ani de activitate profesională pusă în slujba culturii gorjene.
Generosul poet, eseist şi publicist Nicolae Dragoş a venit tocmai de la Glogova, ca un urmaş al boierilor glogoveni, şi i-a urat sărbătoritului Ion Cepoi viaţă lungă şi să organizeze asemenea evenimente şi la 100 de ani!
Păcat că, în afară de afişul modern şi tipărit policrom, lucrărilor din expoziţia „Din lumea culorilor” le-a lipsit nu doar un pliant de prezentare, ci şi numele pictorilor scris pe lucrările aflate pe simeze.
Ion PREDOŞANU

P.S. Într-un superb gest, Teodor Dădălău i-a înmânat fetiţei Rebeca Maria Migiu Popescu, de numai 5 anişori, o DIPLOMĂ DE TÂNĂRĂ SPERANŢĂ. Cu mama sa Amelia Popescu de mânuţă, micuţa ce promite să meargă anul acesta la Palatul Copiilor pentru pictură şi balet, odată ce va trece şi la grupa mare a grădiniţei. Sincere felicitări, Dorule! (Ion Predoşanu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here