Evaziune fiscală de peste 1 milion şi jumătate de lei

369

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj a efectuat pe parcursul lunii martie 2014, 87 acţiuni de inspecţie fiscală şi zeci de controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului. De asemenea, mai mulţi contribuabili s-au ales cu sesizări penale pentru încălcarea legislaţiei fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 1.603.784 lei.

Potrivit Luminiţei Penciu, purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj, în luna martie 2014 AJFP Gorj a efectuat 87 acţiuni de inspecţie fiscală şi 45 controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului. Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală. Urmare a acestor acţiuni de inspecţie fiscală au fost constatate sume suplimentare la bugetul general consolidat în valoare totală de 2.939.519 lei, fiind totodată aplicate 48 amenzi contravenţionale în valoare totală de 93.100 lei. Au fost dispuse totodată măsuri legale ce constau în instituirea sechestrelor asiguratorii în vederea recuperării sumelor datorate de către contribuabili.

Plângeri penale, pentru 14 contribuabili
Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, salariaţii AJFP Gorj, la un număr de 14 contribuabili, au au întocmit sesizări penale privind încălcarea legislaţiei fiscale sancţionată de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de1.603.784 lei. De asemenea, au fost efectuate 20 inspecţii fiscale în vederea soluţionării deconturilor de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, fiind respinsă la rambursare taxă pe valoarea adăugată în sumă de 226.330 lei.

Sume suplimentare la buget
“Un exemplu concret a fost un contribuabil care are ca obiect de activitate silvicultura şi alte activităţi forestiere. Pentru acesta au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 892.000 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. Acestea au rezultat urmare a calculării taxei pe valoarea adăugată colectată aferentă veniturilor stabilite suplimentar de inspecţia fiscală, prin estimarea veniturilor realizate de contribuabil, pornind de la tranzacţiile declarate prin formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional’’ de partenerii de afaceri ai contribuabilului. Impozit pe profit aferent veniturilor stabilite prin estimarea bazei de impunere, reprezentând contravaloarea facturilor emise de către contribuabil, în perioada 2011-2012, facturi care au intrat în posesia echipei de inspecţie fiscală urmare a solicitărilor formulate către clienţii/beneficiarii acestuia.
Actul de control a fost înaintat organelor de urmărire penală, în vederea constatării existenţei/inexistenţei condiţiilor constitutive ale infracţiunii prevăzute pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 614.637 lei”, a precizat Marin Ciumag, directorul AJFP Gorj.
Şeful AJFP Gorj a menţionat de asemenea că un alt contribuabil din judeţ, care desfăşoară activitate de fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, i-au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 832.000 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată şi impozit pe profit, ca urmare a: neacceptării la deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă facturilor emise şi neachitate de o societate comercială, pentru care trebuia aplicat sistemul TVA la încasare. De asemenea, neadmiterii la deducere taxă pe valoarea adăugată, întrucât nu este destinată operaţiunilor taxabile, precum şi neadmiterii la deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă facturilor emise de contribuabili care se regăsesc înscrişi în Registrul contribuabililor inactivi. La un contribuabil, care are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 754.000 lei. Unui alt contribuabil, inspectorii au stabilit obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă de 281.274 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here