Energia strânge înfrângeri

322

Echipa de baschet a Energiei nu se descurcă deloc bine în campionatul intern, acolo unde a înregistrat un nou eșec, U BT Cluj impunându-se cu 82-75 în meciul disputat în Ardeal.

Victorioasă în Franța, Energia a fost rapid adusă cu picioarele pe pământ după un meci disputat în compania celor de la U BT Cluj Napoca. Trupa lui Hristu Șapera nu găsește soluții pentru a înfrânge oboseala acumulată, dar devine din ce în ce mai evident și faptul că lotul este mult sub valoarea celui din sezonul precedent, iar rezultatele obținute în FIBA Europe Cup se datorează calității îndoielnice a competiției și a faptului că adversarii din competiția europeană nu prea fac scouting pentru aceste meciuri. Nu trebuie ignorat faptul că STB Le Havre are o victorie din 18 partide în campionatul francez și foarte probabil nu doar că la anul nu vor mai juca în cupele europene, dar vor părăsi și primul eșalon al baschetului din Hexagon. Pieno Zvaigzdes este penultima în Lituania, cu 7 victorii din 22 de partide disputate se zbate în anonimat în Liga Adriatică, având un bilanț negativ, cu 9 victorii și 12 înfrângeri.

Competitivi pentru o repriză
tenter_ins2„Ne bucurăm pentru această victorie, însă nu suntem fericiți pentru ultimul sfert, sau ultimele trei minute, în care ne-am văzut învingători şi nu am mai jucat baschet. Mie nu îmi place acest lucru, consider că este o lipsă de profesionalism şi aceste lucruri trebuie să înceteze. Am mărit un pic ritmul în apărare în special în sfertul trei şi cred că aici a fost cheia jocului, dar şi evoluţia pe alocuri sclipitoare a lui Dykes”, Marcel Ţenter, antrenor U BT Cluj Napoca.
În deplasarea de la Cluj Napoca, o prelungire a celei din Franța având în vedere că echipa nu a mai revenit la Târgu-Jiu după meciul cu Le Havre, Energia a contat în joc doar în prima sa parte. Gazdele au avut inițiativa în sfertul de debut, au condus în permanență, fără însă a se desprinde decisiv. În minutul 9 tabela indica o diferență de nouă puncte după două libere transformate de Adamovic, dar Energia a replicat pe final cu o aruncare de trei puncte reușită de Horne și diferența la capătul primelor 10 minute de joc era de doar șase puncte, scor 24-18. În sfertul secund s-a intrat cu cinci coșuri de trei puncte, patru dintre acestea în dreptul Energiei (Guțoaia de două ori, Radosavljevic și Horne), iar tabela indica un scor egal, 27-30, în minutul 13 al întâlnirii! În fața unei astfel de demonstrații de forță în ceea ce privește aruncările de la distanță, clujenii s-au regrupat, au schimbat strategia și au replicat prin acțiuni finalizate de pivoți. Zigeranovic și Baciu au dominat jocul sub panou și au preluat din nou controlul jocului, scorul devenind 39-34 în minutul 17. Radosavljevic, cu procentaje maxime la orice fel de aruncare în acest meci, și Mack au adus Energia din nou în cărți, iar Horne a găsit din nou o triță cu care a readus echipa gorjeană în avantaj cu 15 secunde înainte de pauza mare, scor 39-41. Dykes, de la linia de fault, a pus ultimele puncte pe tabelă înainte de plecarea la vestiare și la pauză scorul era egal, 41-41, impresia fiind că oricare dintre echipe se putea impune.

Tăvăliți în sfertul trei
sapera 31_ins„Este foarte dificil să joci pe trei fronturi şi din trei în trei zile mai ales. Azi am jucat şi fără Troupe, care are o ruptură musculară, dar eu zic că am fost competitivi, ne-am luptat, asta este partea bună, faptul că nu cedăm, nu am cedat nici azi. U-BT e o echipă bună, cu o bancă foarte lungă, care a ştiut să speculeze această oboseală a noastră şi lipsă de concentrare în sfertul trei”, Hristu Şapera, antrenor Energia Târgu Jiu.
Revenirea de la cabine nu a adus nimic bun pentru echipa gorjeană, care a privit cum ardelenii se distanțează pe tabelă. După un parțial de 10-2, la jumătatea sfertului al treilea, U BT Cluj s-a distanțat la opt puncte și jocul arăta o echipă căzută a Energiei. Dykes, Zigeranovic și Torok au depășit cu ușurință adversarii și au pus puncte importante pe tabelă în dreptul clujenilor, înaintea sfertului decisiv diferența crescând la 12 puncte, scor 66-54. Dykes și Baciu au pus sare pe rana Energiei și în debutul sfertului patru, după un run de 7-0 al gazdelor atingându-se diferența maximă dintre cele două combatante, aceasta fiind de 19 puncte, scor 73-54. La adăpostul acestei diferențe, universitarii clujeni au ridicat piciorul de pe accelerație, au evoluat mai deconcentrați, iar Energia a reușit să mai îndulcească înfrângerea reducând din ecart. Finalul a adus un succes meritat al gazdelor, care s-au impus în principal grație evoluției din sfertul al treilea și începutul celui de-al patrulea, Energia arătând și de această dată acea inconstanță în joc pe care antrenorul Hristu Șapera spune că nu o pemitem, dar pentru care, încă, nu are soluții.

Se anunță vremuri grele…
Chiar dacă unii dintre conducătorii echipei gorjene nu vor să recunoască, Energia ar putea rata totul pe plan intern, competiția europeană fiind deja un bonus de care cel mai mult se bucură jucătorii și suporterii, care mai au astfel și motive de bucurie din când în când. Pe plan intern, Energia a ajuns la 5 (cinci!) înfrângeri consecutive, una în Cupa României și patru în campionat. Pentru a prinde Final Four-ul Cupei României și a atinge obiectivul pe acest palier, Energia trebuie să se impună peste două săptămâni, în Capitală, în fața celor de la Dinamo și trebuie să o facă la o diferență de cel puțin șapte puncte. Nu este imposibil, dar nu trebuie omis nici faptul că Dinamo este echipa care a tocat Energia în acest sezon învingând în toate confruntările, oficiale sau amicale! Revenind la situația din campionat, Energia pare să se obișnuiască, pas cu pas, cu ideea că un loc în primele șase este aproape imposibil de atins acum, cu trei etape înaintea finalului primei faze a sezonului regulat. Nereușind să intre în primele șase, Energia va trebui să lupte pentru ultimele două locuri de play-off în Grupa 7-12. Foarte probabil, acolo va trebui să se bată cu Dinamo, Phoenix Galați și BCM U Pitești, dintre cele patru urmând a intra în play-off doar două. Fără o îndreptare rapidă a actualei stări de fapt, fără o ajustare a lotului și a modului de abordare a partidelor, Energia riscă să piardă lupta și în campionat, ceea ce ar însemna un mare eșec după ce sezonul trecut echipa gorjeană termina pe locul 3.

U BT Cluj Napoca – Energia Târgu Jiu 82-75 (24-18, 17-23, 25-13, 16-21)
Sala „Horia Demian”, Cluj Napoca, spectatori: 3.000
U BT Cluj: Dykes (29), Pasalic (8), Gheorghe, Adamovic (10), Baciu (6), Kalnichenko (6), Jucan, Torok (4), Jorovic, Brosser, Kuti (3), Zigeranovic (16). Antrenor: Marcel Țenter.
Energia: Eziukwu (5), Andrei (2), Șanta, Mihuți, Troupe, Mack (14), Radosavljevic (15), Horne (21), Aktaș (5), Guțoaia (6), Diggs (7). Antrenor: Hristu Șapera.
Arbitri: Laurențiu Grigoraș, Cipria Stoica, Valentin Negrea
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here