Emoţii pentru absolvenţii de liceu – Au început probele scrise la BAC

159

bac (1)Peste 5 300 de absolvenţi de liceu au intrat de ieri în focurile examenelor. Dacă au reuşit să treacă cu bine peste probele de competenţe desfăşurate de-a lungul anului şcolar, adevăratele emoţii au început o dată cu prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română.

Unii mulţumiţi, alţii dezamăgiţi, tinerii au ieşit rând pe rând de la primul examen, care s-a desfăşurat fără incidente.

Nu mai puţin de 106 de absolvenţi de liceu au lipsit de la prima probă scrisă, dintr-un total de 5 546 de tineri care trebuiau să susţină ieri proba la limba şi literatura română, scris. De asemenea, potrivit inspectorului de specialitate Camelia Bibere, la nivelul întregului judeţ există un singur caz special. Este vorba despre o tânără care a absolvit cursurile Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu-Jiu şi care, joia trecută, a fost operată de urgenţă de apendicită. Fata se află acum internată în Spitalul Judeţean „Tudor Vladimirescu” iar directorul unităţii, Gheorghe Neaţă a declarat că îi pune acesteia la dispoziţie o rezervă pentru toate cele trei zile de examen. Pentru aceasta la spital s-a deplasat o comisie de supraveghere, care are grijă ca totul să decurgă în mod normal.

Subiecte uşoare

bacÎn judeţul nostru au fost organizate 15 centre de examen, dintre care nouă în Târgu-Jiu precum şi trei centre de corectare.

Prima probă scrisă pare să nu fi pus probleme prea multor elevi. Cel puţin aşa au susţinut majoritatea dintre ei, care au considerat subiectul unul cel puţin accesibil, dacă nu chiar uşor. Au fost, însă, şi nemulţumiri din partea unora dintre candidaţi care au declarat că nu au putut copia, aşa cum se aşteptau. Alţii însă, au ieşit zâmbitori din sala de examen, spunând că nu au avut comisii prea drastice. Anul trecut, la nivelul Gorjului a existat un real scandal datorită unor note „umflate” prin „amabilitatea” unor profesorii care nu au mai fost lăsaţi să facă parte din comisii. Preşedintele examenului este, în acest an, inspectorul şcolar general Iustin Paralescu în timp ce proaspăt demisa din funcţia de general adjunct, Camelia Bibere, este vicepreşedinte. Şi asta pentru că Gheorghe Mitescu, unul dintre adjuncţi, nu este compatibil, având un nepot candidat la examen, în timp ce proaspăt „unsul” Işfan, a ales să se ţină departe de acest concurs.

Încă două probe

Următoarea probă se va susţine mâine, când candidaţii vor da examen la matematică sau istorie, în funcţie de profil, ultima probă având loc vineri. Fiind vorba despre o probă la alegere, candidaţii au optat pentru materii cum sunt biologia, chimia, fizica, geografia, informatica sau materii socio-umane.

Rezultatele vor fi afişate duminică, 4 iulie, până la ora 16, când se va putea începe depunerea contestaţiilor. Acestea vor putea fi formulate până la ora 20 a aceleiaşi zile. Cei care nu vor reuşi să ia notă de trecere nici la reevaluare, se vor putea înscrie la sesiunea din toamnă a examenului, care începe încă de pe data de 23 august. Înscrierile pentru această sesiune se fac între 5 şi 9 iulie.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here