Elevii Colegiului Tehnic din Mătăsari calificați, din nou, la faza națională a Olimpiadei de Cultură civică

249

Echipajul format din elevele Dudău Alexandra, clasa a VIII-a B și Țuncu Bianca, clasa a VII-a B, din cadrul Colegiului Tehnic din Mătăsari, s-a calificat la sfârșitul săptămânii trecute, la faza națională a olimpiadei de Socio-umane, disciplina Cultură civică, în urma etapei județene, desfășurată în chiar ziua de mărțișor, la Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” din Tg. Jiu.

Este al doilea an consecutiv, când elevii școlii din Mătăsari se califică la faza națională a olimpiadei de Cultură civică, anul trecut cele două eleve participante la ultima fază a întrecerii, întorcându-se în Gorj cu o onorantă Mențiune specială, acordată pentru punctajul obținut.
Competiția, de anul acesta, la care vor participa echipaje din toate județele țării, se va desfășura în perioada 07-11 aprilie 2014, în săptămâna numită ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”, la Timișoara. Proba va consta în realizarea, de către echipajele formate din câte doi elevi, a unui proiect, prin care aceștia trebuie să descrie o situație de încălcare a unui drept al copilului, din drepturile enunțate în Convenția ONU și Legea nr. 272/2004, modificată. Mai departe, elevii vor trebui să prezinte o serie de cauze care conduc la crearea unor astfel de situații prin care se încalcă drepturile copilului, să identifice și alte drepturi încălcate și să enunțe două soluții posibile de rezolvare a situației. După ce se face o analiză a celor două soluții, este necesară argumentarea în favoarea uneia dintre acestea iar, la urmă, elevii trebuie să întocmească un plan concret de acțiune, care să conțină atât etape, cât și acțiuni, dar și persoane implicate, totul pentru a duce la eliminarea, pe viitor, a cazurilor în care sunt încălcate drepturile copiilor.
Față de toate acestea, considerăm că elevii participanți la astfel de competiții, își vor dezvolta anumite competențe, în sensul că își vor cunoaște mai bine drepturile, vor ști cum și cui să ceară să le fie respectate și vor ști și să le respecte altora.
Așteptăm, cu maxim interes, întoarcerea celor două participante la faza națională a competiției, cu speranța că Gorjul va fi, din nou, pe podium.
Vom reveni cu amănunte!
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here