După 30 septembrie curg penalităţile! Încasări de 19,5 milioane de lei la DPV Târgu-Jiu

252

30 septembrie este termenul limită pentru plata taxelor şi impozitelor fără penalităţi pe mijloace de transport, clădiri şi terenuri. Până în prezent, la Direcţia Publică de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, sumele adunate din taxe şi impozite sunt de 19,5 milioane de lei.

Plata impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport se face în acest an în două tranşe egale fără penalităţi, potrivit termenelor impuse de Codul Fiscal. Dacă primul termen a fost prelungit până la 30 iunie, al doilea este tot 30 septembrie. Persoanele care au plătit jumătate din valoarea impozitului în prima parte a anului pot achita diferenţa până la finalul acestei luni fără să plătească penalităţi. Celor care nu au plătit nimic până acum şi plătesc până pe 30 septembrie, li se aplică o majorare pentru jumătate din suma datorată.
La nivelul municipiului Târgu-Jiu, contribuabilii persoane fizice şi juridice au achitat până în prezent taxe şi impozite de 19,5 milioane de lei. “Procentul de realizare al încasărilor este 72% la persoane fizice şi de 71,9% la cele juridice, acestea reprezentând debitele pe 2016. Din punct de vedere al încasărilor, au fost achitate taxe şi impozite de 19,5 milioane de lei din cele 27 de milioane de lei cât ar fi de încasat pe tot anul, la persoanele fizice şi juridice, contribuabili din municipiul Târgu-Jiu. Aceste încasări reprezintă impozite pe maşini, clădiri şi terenuri. Pe 30 septembrie este scadenţa celui de-al doilea termen de plată, apoi, cu 1 octombrie, vor curge penalităţile, care sunt de 1% pe lună din suma totală restantă”, a declarat Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu-Jiu.
Potrivit Codului Fiscal, impozitele locale sunt datorate, pentru întregul an, de către persoana care avea în proprietate bunul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Astfel, cei ce cumpără pe parcursul anului 2016 locuinţe, terenuri sau mijloace de transport vor plăti impozitele aferente începând cu anul 2017.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here