Dumitru Prunariu, faţă în faţă cu elevii gorjeni în magia cosmosului

642

Dumitru Prunariu, primul cosmonaut şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a fost prezent, marţi, la Târgu-Jiu, unde a participat la conferinţa „Trecut, prezent şi viitor în explorarea spaţiului”, eveniment organizat de Universitatea de Vest Timişoara, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Dumitru Prunariu le-a vorbit zecilor de elevi prezenţi şi cadrelor didactice despre zborul său cosmic, de care îşi aduce aminte cu mare plăcere de fiecare dată, încercând să-i îndemne pe tineri să zboare, dacă nu la propriu, măcar în domeniul profesional în care fiecare va activa. Pe parcursul conferinţei, Dumitru Prunariu, în calitate de membru al misiunii Soiuz 40, a vorbit despre Magia Spațiului, care l-a cucerit și i-a ghidat întreaga activitate profesională.
“În primul rând, îmi va face plăcere să îi cunosc, probabil că şi lor să mă cunoască pe mine. Apoi, împărtăşind din experienţa mea, probabil le voi insufla un spirit de a zbura cât mai sus. Desigur dacă unii vor dori să zboare la propriu, eu voi fi bucuros să o facă. Dacă nu, cel puţin, în domeniul profesional pe care îi vor aborda să ajungă cât mai sus. În primul rând, să viseze frumos, să viseze să ajungă sus. Desigur nu pot să ajungă toţi cosmonauţi, dar oameni de ştiinţă pot să ajungă, să îmbrăţişeze diferite domenii care într-un final pot avea tangenţe cu cosmosul, şi chiar dacă nu vor avea tangenţă comună cu cosmosul, în momentul de faţă orice domeniu de activitate, cel puţin ştiinţific, tehnologic, o grămadă de servicii publice sunt asigurate prin intermediul activităţilor cosmice. (…) Retrăiesc acel moment anual. De regulă, la fiecare 5 ani organizez câte o manifestare amplă legată de aniversarea zborului meu cosmic şi nu numai pentru că este zborul meu cosmic, ci este zborul cosmic al României, este activitatea unei ţări care în continuare merge rapid, în sus pe această linie. România este membră plină a Agenţiei Spaţiale Europene, facem parte dintr-o comunitate de excepţie, suntem foarte buni în cercetare ştiinţifică, în aplicaţii în domeniul cosmic, şi chiar în dezvoltare industrială. Am fost acceptaţi de către Agenţia Spaţială Europeană să participăm la dezvoltarea industrială a viitoarelor rachete europene. Deci, cosmosul continuă, iar eu nu fac decât să-l duc şi să-l împing cât mai sus, inclusiv în rândul tineretului pentru că avem nevoie de oameni competenţi pentru a continua această linie. Cosmosul este o activitate care permanent este pentru prezent şi pentru viitor. Fără cosmos deja nu ne mai concepem viaţa de zi cu zi: telecomunicaţii, vreme, navigaţie. Emoţiile de atunci, din momentul zborului, s-au estompat mult, dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu tineri pasionaţi, am emoţii pentru că le simt emoţiile lor. Aceasta, pe lângă faptul că mă face să le transmit poate cu mai multă pasiune informaţii, cunoştinţe din domeniul meu, îi mobilizează şi pe ei într-un fel”, a declarat cosmonautul Dumitru Prunariu.
Şi Mădălin Bunoiu, conf. univ. dr. în cadrul Universităţii de Vest Timişoara, gorjean la origini, a amintit despre importanţa prezenţei unor astfel de personaje marcante la Târgu-Jiu, precum şi despre influenţa acestora asupra tinerilor zilelor noastre. “Sunt câteva luni bune de când am avut iniţiativa de a-l aduce în faţa publicului gorjean pe Gheorghe Adam, un eminent om de ştiinţă gorjean, care a fost făcut cetăţean de onoare al localităţii Teleşti şi m-am gândit că este o idee bună de a mai aduce din când în când modele, valori, pentru tinerii noştri, pentru a şti încotro să-şi îndrepte cariera. Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român, dar este poate printre puţinii care au atins gloria la o vârstă tânără şi care au reuşit apoi să-şi consolideze această reputaţie. Domnia sa a fost reprezentantul României în foarte multe foruri internaţionale, a fost şi ambasador, a urmat o cale în diplomaţie alături de soţia sa, şi are o activitate de promovare a ştiinţelor extrem de importantă. Este un prieten al Universităţii de Vest din Timişoara, este Doctor Honoris Causa, îmi place să spun şi că este şi un prieten al meu şi acesta este şi motivul pentru care a acceptat cu mare plăcere şi bucurie să vină în faţa elevilor judeţului nostru. Pentru mine, rămâne o datorie de onoare în a face din când în când câte un eveniment pentru oraşul meu, pentru judeţul în care m-am născut. (…) Fac parte din conducerea Universităţii de Vest Timişoara. Noi am încercat să schimbăm ceva la universitatea noastră, să aducem un nou suflu, să creăm ceva care să rămână academic pe de o parte, şi antreprenorial pe de alta, să simţim care sunt nevoile tinerilor, ne schimbăm şi noi zi de zi alături de ei. (…) Este foarte important de ştiut că aşa cum bastonul de general se găseşte în raniţa fiecărui soldat, la fel acest paşaport pentru a merge în spaţiu se găseşte în raniţa fiecărui tânăr, indiferent de domeniul pe care îl abordează, pentru că în spaţiu nu ajung doar militari sau aviatori. În spaţiu ajung oameni de ştiinţă, medici, fizicieni, practic toate meseriile îşi regăsesc acolo, într-un fel sau altul, şansa lor”, a precizat Mădălin Bunoiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here