DSP începe triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ

420

Debutul semestrului II al anului şcolar 2012-2013 înseamnă şi începerea triajului epidemiologic în unităţile de învăţământ gorjene. Ca de fiecare dată, la revenirea elevilor din vacanţă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj dispune verificarea stării de sănătate a elevilor şi preşcolarilor. Controalele vor viza copiii din grădiniţe, şcoli, licee şi centre de plasament.

Vacanţa de iarnă se va încheia peste doar câteva zile. Odată cu reluarea cursurilor, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Gorj va începe triajul epidemiologic. “Triajul epidemiologic începe odată cu debutul noului an şcolar şi se va încheia în aproximativ zece zile. Raportările se fac la câteva zile după terminarea triajului”, spune Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit aceleiaşi surse, copiii care vor fi descoperiţi cu anumite afecţiuni infecto-contagioase vor fi scoşi din colectivitate şi trimişi la medic sau izolaţi la domiciliu.

Rezultatele triajului epidemiologic de anul trecut
Anul trecut, în timpul triajului epidemiologic efectuat de DSP Gorj, au fost depistaţi peste o sută de elevi cu pediculoză (păduchi), majoritatea fiind în mediul rural. Cei care au fost depistaţi cu pediculoză au fost deparazitaţi cu substanţe speciale. După aplicarea acestor măsuri, au fost reverificaţi toţi cei depistaţi cu păduchi. “În urma recontrolului nu au mai fost depistate cazuri de pediculoză”, susţine Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. “De asemenea, în toamna anului 2012, la triajul epidemiologic, deşi nu au fost depistate probleme grave, s-au identificat, totuşi, 93 de cazuri de pediculoză (păduchi). În ceea ce priveşte pediculoza, am avut 93 de cazuri, din totalul de 51.000 de copii înscrişi în unităţile de învăţământ; astfel, în grădiniţe, din 9.000 de copii am avut 16 cazuri, 13 fiind în mediul urban şi 3 în mediul rural. În şcolile generale, din 27.000 am avut 63 de cazuri, iar în licee au fost 13 cazuri, din 14.000 de copii. Toţi aceşti copii au fost deparazitaţi, fiind luate toate măsurile pentru a nu mai fi probleme; s-a luat legătura cu familiile lor şi cu cadrele didactice, iar în urma recontrolului nu au mai fost depistate probleme. Practic, la un număr foarte mare de copii s-a reuşit să se facă această catagrafie în timp util şi să nu existe probleme în şcolile din judeţ”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here