DSP Gorj a cerut 30.000 doze de vaccin antigripal

127

Pentru campania de vaccinare antigripală din sezonul rece 2012-2013, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat Ministerului Sănătăţii un necesar de 30.000 de doze de vaccin. Deocamdată nu se ştie când se va primi prima tranşă, însă există informaţii conform cărora imunizarea populaţiei ar începe în jurul datei de 15 noiembrie.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au transmis Ministerului Sănătăţii numărul dozelor de vaccin antigripal ce sunt necesare pentru imunizarea gorjenilor în sezonul rece 2012-2013. „Am trimis catagrafia şi am solicitat un număr de aproximativ 30.000 de doze de vaccin antigripal. Deocamdată nu ştim nici câte doze vom primi şi nici când le vom primi”, a menţionat Elena Sfârlează, director adjunct al DSP Gorj. Până la această oră, nu se ştie data exactă a începerii campaniei, însă există informaţii conform cărora imunizarea s-ar demara în jur de 15 noiembrie.

Categorii de persoane vizate de campanie
Ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină. Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Campania precedentă, întreruptă înainte de final
Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2011-2012 a fost sistată când era în plină desfăşurare. Vaccinul antigripal pentru sezonul 2011-2012 a cuprins trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Ministerul Sănătăţii a decis sistarea campaniei, la mijlocul lunii ianuarie 2012, pe motivul descoperirii unor neconformităţi. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru au fost imunizate antigripal aproximativ 8.000 de persoane, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here