Drum plătit în… rate! Primăria obligată la penalități de zeci de mii de lei

1346

O primărie din județul Gorj este obligată de instanță să plătească penalități unui constructor pentru facturile neplătite la timp. Suma nu este una deloc de neglijat și, în plus, drumul nu este încă finalizat. „Am întârziat cu plata și au cerut penalități. Drumul nu este terminat, mai este de lucru acolo”, spune primarul comunei Stănești, Ștefan Blideanu.

Concret, este vorba despre asfaltarea unei ulițe de nici doi kilometri. Lucrarea a început în anul 2016 și nu a fost finalizată în totalitate, spune primarul Blideanu.
Mai exact, în data de 14 decembrie 2015, între SECOL România SRL și Primăria Stănești s-a încheiat un contract pentru modernizarea drumului sătesc DS1 Stănești (Linia Mică). Constructorul și-a luat angajamentul ca într-un termen de 8 luni de la primirea ordinului de începere a investiției să finalizeze lucrările.
După executarea lucrărilor, constructorul a emis, spre finele anului 2016, două facturi de plată, în cuantum total de 650.000 de lei.
Primăria nu s-a grăbit însă să achite constructorul. Așa se face că în data de 10 aprilie 2017, SECOL România a emis o somație de plată, cerând banii pentru lucrările executate. Primăria Stănești a fost înștiințată că în termen de 15 zile este obligată să plătească facturile restante care, potrivit contractului, produceau penalități de întârziere în cuantum de 0,06% pe zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor.

Factură plătită în… 7 tranșe!
Primăria ignoră și acest avertisment, iar, în cele din urmă, după trimiterea mai multor notificări, plățile au fost efectuate, dar cu mari întârzieri. De exemplu, prima factură a fost plătită cu o întârziere de 10 luni, în 7 tranșe, pentru fiecare fiind calculate penalități de întârziere.
Și cea de-a doua factură a fost, de asemenea, achitată integral după trei plăți efectuate, fiind plătită cu 8, 9 sau 10 luni de întârziere, susține constructorul.
Litigiul a ajuns în instanță, firma de construcții cerând acordarea de penalități de întârziere în cuantum de 90.000 de lei.

Cum se apără primăria
Primăria a cerut judecătorilor să respingă acțiunea SECOL „ca netemeinică și nelegală”, aducând în discuție câteva prevederi din contractul de execuție.
„Din graficul fizic și valoric depus de reclamantă pentru anul 2016, rezultă că pentru anul 2016, executantul S.C. SECOL România a comunicat beneficiarului că se vor executa lucrări la investiția «Asfaltare drum sătesc DS 1 Stănești (Linia Mică)», în valoare de 250.660 de lei, iar situațiile de lucrări efectuate și facturate în această perioadă însumează 653.992,71 lei, fapt ce nu a putut fi previzionat de beneficiar, în lipsa unui grafic actualizat”, se arată în întâmpinarea depusă la instanță de către reprezentanții administrației publice locale.
De asemenea, primăria a susținut că „executantul nu și-a însușit prevederea contractuală de a prezenta achizitorului spre aprobare, înainte de începerea execuției lucrării, graficul de plăți necesare execuției lucrărilor, în ordinea tehnologică de execuție”.
În lipsa actualizării graficului depus în oferta financiară, reprezentanții primăriei susțin că nu au putut previziona sumele necesare în bugetul propriu, în vederea ducerii la îndeplinire a obligației de plată.
„A mai arătat pârâta că, cererea de solicitare a penalităților nu este îndreptățită deoarece, din culpa executantului de a nu fi actualizat graficul fizic și valoric de execuție a lucrării, prevederile bugetare nu au putut fi stabilite în concordanță cu lucrările efectuate de executant”, se mai arată în document. În ciuda acestor argumente, Primăria Stănești pierde procesul cu firma de construcții. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Secol Romania în contradictoriu cu pârâta Comuna Stănești. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 88.346,72 lei cu titlu de penalități de întârziere conform contractului de execuție lucrări. Ia act că reclamanta solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Judecătoria Târgu-Jiu”, a decis Judecătoria Târgu-Jiu, pe 18 decembrie.

Primar: „Nu au mai venit să termine drumul”
Ștefan Blideanu, primarul comunei Stănești, spune că va ataca sentința de la Târgu-Jiu, sperând să nu mai achite aceste penalități. „Lucrările nu au început pe mandatul meu. Problema este că am întârziat cu plata și au cerut penalități. O să facem apel. Drumul nu este finalizat, mai este de lucru acolo. Este vorba de drumul DS1 Stănești – Linia Mică, o uliță paralelă cu strada principală. Vorbim de 1,9 kilometri de drum, dar stratul doi de asfalt este cu 300 de metri mai puțin. Nu au mai venit să-l termine”, a declarat, pentru „Gorjeanul”, primarul Ștefan Blideanu.
SECOL nu este la prima investiție în comuna Stănești. Firma a reabilitat și drumul comunal Pârvulești-Vălari, lucrare începută tot în anul 2016.
Irina IRINOIU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here