Drone cu “creier” romanesc

622

Incepand din acest an, dronele comerciale DJI Phantom sunt echipate cu “creier “ romanesc, dezvoltat de Centrul de proiectare din Timisoara al companiei americane Movidius, lider mondial in “machine vision technology’, oferind inteligenta vizuala pentru urmatoarea generatie de dispozitive conectate.

Dupa ce o drona a cazut, anul trecut, chiar in curtea “Casei Albe” din Washington D.C., cel mai mare producator din lume a apelat programatorii romani pentru rescrierea soft-ului, si evitarea pe viitor a unor asemenea incidente. Firma din Timisoara a reusit sa dezvolte in numai 2 ani Cip –ul din spatele Google AMD Tango Project, creand – in doar 2 ani – Cip ul “Myriad 2 “, prin care dronele produse de DJI “Phantom 4” pot detecta singure obiectele din jur, micsorandu-si viteza si ocolindu-le.

Prin folosirea unui set de senzori sau ochi, drona produsa de DJI – Phantom 4 reuseste acum sa “vada”, folosind stabilizarea GPS prin satelit. Aceasta este prima drone autonoma bazata pe inteligenta vizuala, multumita primului microprocessor de dimensiunea unui nasture produs de Movidius la Timisoara.

De asemenea, drona poate identifica si urmari oamenii in conditii de siguranta, obiectivul ei putand recunoaste proprietarul dintr-o privire.

Potrivit informaticienilor, drone care are incorporate Cip ul romanesc va costa circa 1400 USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here