Dreptate şi slobozenie, o piesă de teatru închinată lui Tudor Vladimirescu

604

Recent a văzut lumina tiparului piesa de teatru „Dreptate şi slobozenie”, scrisă de sociologul Constantin Morega, cu prilejul împlinirii 190 de ani de la Revoluţia din 1821.

Această importantă lucrare este prefaţată de distinsul profesor universitar doctor Nicolae Mischie, unde îşi exprimă pe larg consideraţia şi semnificaţia acestei piese de teatru al cărui autor este Constantin Morega. În această piesă de teatru autorul prezintă unele crâmpeie ale evenimentelor Revoluţiei din 1821, îndeosebi de pe raza judeţului Gorj (de la Padeş la Ţânţăreni). Aşa după cum a precizat domnul profesor universitar doctor Nicolae Mischie, această piesă de teatru, prin conţinutul său, merită să fie pusă în scenă de către artiştii profesionişti sau amatori, deoarece asigură posibilitatea realizării unei educaţii patriotice de excepţie cât şi formarea unor convingeri şi sentimente patriotice deosebite poporului român.
Deşi autorul acestei piese de teatru nu este dramaturg, prin izul său sociologic, a reuşit ca prin cele zece momente, sau posibile scene ale piesei de teatru să scoată la lumina zilei evenimente şi aspecte din timpul Revoluţiei din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu.
În afară de prezentarea piesei de teatru „Dreptate şi slobozenie”, autorul a consemnat şi semnificaţia acesteia. De asemenea, a întregit cu o serie de idei despre personalitatea lui Tudor Vladimirescu, despre viaţa şi lupta acestuia pentru binele poporului. Tudor Vladimirescu a rămas primul Domn pământean, chiar dacă n-a fost încoronat.
Pe lângă prezentarea acestei piese de taetru, autorul s-a referit în sinteză despre datele biografice ale lui Tudor Vladimirescu, despre viaţa şi lupta acestuia pentru dreptate şi slobozenie. În curând va apărea şi cartea „Pe urmele lui Tudor Vladimirescu”, scrisă tot de Constantin Morega, care în urma cercetării sale vine cu o serie de elemente istoriografice despre viaţa şi activitatea lui Tudor Vladimirescu, recunoscute până acum, menite să completeze biografia Marelui Pandur.
Constantin Morega

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here