Două incidente, mușamalizate la Cariera Roșiuța, înainte de Alunu! Excavatoarele, neverificate încă la carierele CEO!

3402

CEO face comisii de analiză a utilajelor și a modului de exploatare
•Ordin de Directorat prin care se va verifica starea tehnică a excavatoarelor din carierele miniere de suprafaţă
•„Situaţia este foarte importantă şi va fi analizată. Se va verifica în perioada imediat următoare starea tehnică a tuturor excavatoarelor şi, respectiv, asigurarea condiţiilor de siguranţă, pentru a se preîntâmpina astfel de evenimente”, a spus Doru Vişan, secretar de stat.
•Nicu Bunoaica, lider de sindicat: ,,Se vor face verificări, dar nu s-a spus în ce an. Exact cum s-a făcut până acum reorganizarea și redistribuirea de personal în producție”

Incidentul grav de la Cariera Alunu din județul Vâlcea a avut efect doar declarativ la nivelul oficialilor companiei din Gorj și a celor din Ministerul Energiei. Deși, secretarul de stat, Dorel Vișan, a anunțat că excavatoarele vor fi verificate urgent la CEO din punct de vedere tehnic, în fapt, acest lucru încă nu s-a întâmplat. În carierele din CEO, mai toate utilajele sunt sub normele de siguranță și se pot întâmpla oricând tragedii. Un incident de proporții a fost cu greu evitat la Roșiuța, săptămâna trecută. Acesta a fost urmat de un altul, mușamalizat de conducerea carierei, interesată doar de voturile din Motru, nu de securitatea și siguranța minerilor.

,,La Cariera Roșiuța, excavatorul 07 lucrează sub șenila lui 06, iar cel din urmă sub șenila excavatorului 08, iar acesta, sub șenila lui 04, nerespectând pilierul de siguranță, mai exact distanța de la centrul excavatorului, de la pilonul de siguranță, la taluz fiind mai mică decât cea legală. Într-un cuvânt se lucrează haotic, și la noi, la fel ca la Alunu. Mai mult, în urmă cu câteva zile, la această unitate s-a evitat la secundă o mare avarie. Asta pentru că, excavatorul 08 fiind la vatră, la curățat, iar 06 excava la treapta unu, fiind întuneric, a fost la un pas de a se ciocni cu celălalt. Asta și pentru că personalul este redus și nu a existat supraveghetor de taluz, profesie scoasă de conducerea unităților miniere. În ceea ce privește verificările anunțate de secretarul de stat, cel puțin la Motru nu s-au făcut”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia.Acesta l-a făcut mincinos pe Vișan și neprofesionist pe inginerul șef al Carierei Roșiuța.

O baracă de la Asecări-Cariera Roșiuța a căzut de câțiva metri!
Tot în acele zile, spun salariații carierei motrene, o baracă folosită de salariații de la Asecări, lângă baracă fiind o pompă de mare capacitate folosită pentru tragerea apei, s-a distrus după ce terenul pe care se afla s-a mișcat. Un salariat a văzut că terenul este instabil și a analizat situația băgând un lemn în fisura căscată în teren.
După scurt timp a sesizat că bucata dispăruse, blocul pe care se afla baraca și pompa fiind instabil. Omul a transmis conducerii carierei care însă nu a luat nicio măsură, deși acesta a anunțat că va opri curentul la baracă și pompă, avertizând că e posibil să se întâmple un incident.În aceeași noapte, câteva ore mai târziu, terenul a alunecat într-o groapă plină cu apă, aflată 10 metri mai jos.Odată cu terenul a alunecat și baraca, unde se schimbau salariații, aveau lucruri personale, scule și piese, dar și pompa de apă.Cu greu, resturile au fost scoase din gaura cu o adâncime de cel puțin 10 m, pe care minerii o numesc ,,jomp” cu apă. Și acest incident a fost mușamalizat la Cariera Roșiuța.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here