Dosarul ,,Masa caldă” s-a răcit pe traseul sinuos dintre Parchet și Tribunalul Gorj! Cauza, restituită de trei ori procurorilor, pentru neregularitățile din rechizitoriu!

1223

Tribunalul Gorj a decis, marți, 4 mai a.c., restituirea la Parchet a dosarului în care mai mulți foști și actuali șefi din cadrul structurilor miniere ale Complexului Energetic Oltenia din zona Motru fuseseră trimiși în judecată, la finele anului trecut. Dosarul a ajuns de trei ori în instanță, până acum, după aproape opt ani de la deschiderea anchetei și după mai bine de un deceniu de la momentul comiterii faptelor. Printre cei 19 inculpați se mai regăsesc doar doi șefi aflați în funcții în compania energetică.

Restituirea la Parchet a dosarului „Masa caldă”…
… nu mai e o surpriză. Dosarul a fost deschis în 2013 și a ajuns, pentru prima oară în instanță, abia în 2017, numai că, după un an și patru luni, judecătorii au decis restituirea acestuia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru completarea cercetărilor. Cauza s-a plimbat și pe la instanțele din Dolj, ca ulterior, în vara anului trecut, procurorii au reușit să emită un nou rechizitoriu și să retrimită dosarul la instanța de judecată. Între timp, din cei 24 de inculpați au rămas doar 19. Și nici n-a ajuns bine la judecătorul de drepturi și libertăți că a fost, din nou, restituit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În luna decembrie a anului trecut, dosarul ,,Masa caldă” a ajuns din nou pe masa judecătorilor și se credea că au fost acoperite toate omisiunile sesizate, numai că lucrurile n-au stat deloc așa. Procurorul a avut la dispoziție cinci zile pentru a remedia neregularitățile din actul de inculpare, însă nu a respectat termenul și judecătorii Tribunalului Gorj au restituit, din nou, la termenul de marți, cauza la Parchet.

Dosarul a fost deschis…
… în urma unui raport al Corpului de Control al Complexului Energetic Oltenia, care a scos la iveală faptul că, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013, la exploatările miniere din subordinea fostei EMC Motru au fost decontate, în plus, circa 300.000 de porții de mâncare, prejudiciul fiind calculat, la acel moment, la 2,8 milioane de lei. Beneficiar al decontărilor a fost firma Cazare Cantine Motru SA, patronată de omul de afaceri Alexandru Ciorecan. Momentul declanșării anchetei a fost echivalent cu un cutremur la vârful structurilor miniere din zona Motru, 24 de foști și actuali șefi ai carierelor de lignit și ai fostei EMC fiind vizați de procurori, iar o parte din averile și conturile acestora au fost puse sub sechestru. De altfel, dintre aceștia, doar trei mai dețin funcții importante în cadrul CEO: Valentin Tatomir, director de resurse umane, și Florentin Gheorghescu, directorul Sucursalei Miniere a CEO.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here