DGASPC Gorj monitorizează 31 de copii adoptaţi

139

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru, patru familii au fost atestate apte să adopte, s-au făcut cinci încuviinţări şi patru încredinţări în vederea adopţiei. La ora actuală, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj monitorizează 31 cazuri post-adopţie.

Procedura adopţiei este una destul de dificilă, motiv pentru care, la ora actuală, numărul copiilor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat, în timp ce numărul adopţiilor se menţine scăzut. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj acordă o mare atenţie acestui fenomen. Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al instituţiei spune că „situaţia adopţiilor la nivelul DGASPC Gorj în perioada 01/01/2013 – 20/08/2013 este următoarea: persoane sau familii atestate ca apte să adopte – 4; cazuri monitorizate post adopţie – 31; deschideri de proceduri de adopţie – 17; încuviinţări adopţie – 5; încredinţări în vederea adopţiei – 4”. După încuviinţarea adopţiei, are loc o perioadă de monitorizare post-adopţie, care durează cel puţin 2 ani.

Criterii necesare pentru a putea adopta
Criteriul definitoriu pentru clasificarea adopţiei în România îl reprezintă reşedinţa obişnuită. Legea din ţara noastră menţionează faptul că adopţia internă este adopţia în care atât adoptatorul, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România. În cazul adopţiei internaţionale, aceasta este adopţia în care persoana care adoptă şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării adopţiei, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă cu cea a adoptatorului.
Cei care pot adopta sunt fie familiile, fie persoanele singure (care nu sunt căsătorite, dar care obţin acordul de a adopta). Persoanele care au prioritate la adopţia copilului sunt în primul rând, rudele acestuia până la gradul IV. În al doilea rând, au prioritate tutorele, asistentul maternal profesionist, persoana/familia de plasament sau alte persoane care au convieţuit împreună cu copilul o perioadă de minim 6 luni şi faţă de care micuţul manifestă ataşament. În al treilea rând, pot adopta persoanele care au adoptat ulterior fraţi ai copilului.

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here