DGASPC Gorj a marcat Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

1098

Anual, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este celebrată la data de 3 decembrie și are scopul de a promova și de a implementa programe destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate. La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este sărbătorită prin diverse activități.

Astfel, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale (CSCCNS) Târgu-Jiu, s-au pregătit acțiuni și evenimente care să promoveze participarea copiilor și tinerilor în comunitate și să încurajeze relaționarea acestora cu membrii comunității. Cu acest prilej, în data de 2 decembrie 2019, s-a derulat un Program de integrare socio-profesională, în cadrul căruia 12 tineri cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, care urmează să părăsească sistemul de protecție, au vizitat o fabrică de pâine din Târgu-Jiu.
De asemenea, ieri s-a derulat un nou program de integrare socio-profesională, astfel că 7 tineri cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, care urmează să părăsească sistemul de protecție, au fost prezenţi la sediul AJOFM Gorj, unde au fost informați cu privire la locurile de muncă existente în municipiul Târgu-Jiu, măsurile active existente în prezent pentru sprijinirea angajării tinerilor cu dizabilități și consiliere vocațională. Tot în cursul zilei de ieri, beneficiari ai CSCCNS Târgu-Jiu au participat la activități cultural-sportive, care s-au desfăşurat la sediul Centrului „Christian” din Târgu-Jiu (lansare de carte, tenis de masă, biliard etc), iar între orele 14.30-15.30 s-au derulat activități de cuiling în cadrul proiectului „Creativ”, inițiat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Gorj, în parteneriat cu DGASPC Gorj, activitate care a avut loc la sediul CSCCNS Târgu-Jiu.
La Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap (CSCCH) Târgu-Jiu, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități s-a marcat prin mai multe activități, respectiv: „Galeria Copiilor” – expoziție cu lucrări realizate de copiii din cadrul Centrului de Plasament; Întrunirea „Consiliului Copiilor” – discuții cu reprezentanții copiilor și tinerilor cu scopul de a oferi acestora oportunitatea de a-și exprima opiniile și de a fi ascultați de factorii de decizie; ,,Scrisoare către Moş Crăciun” – concurs de desen – activitate desfășurată împreună cu voluntarii de la Colegiul Tehnic Nr. 2 și Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”. De asemenea, au fost împărțite cadouri beneficiarilor din cadrul CSCCH. „Și în centrele pentru adulți au avut loc activități organizate cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități. La Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița, beneficiarii s-au bucurat de un program artistic susținut de ansamblul folcloric al Liceului “General Constantin Șandru” din Bâlta. La Complexul de Îngrijire și Asistență Suseni, beneficiarii au desfăşurat activități specifice obiceiurilor de iarnă, respectiv confecționarea de ornamente și decorațiuni ce vor fi folosite la împodobirea bradului, urmate de un program artistic. Totodată şi prânzul de ieri al beneficiarilor din centrele pentru persoane cu dizabilități a fost unul festiv. La Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică “Bîlteni”, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități a fost marcată printr-un program de cântece și poezii”, a declarat Laurenţiu Diaconescu, directorul general al DGASPC Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here