Dezbatere împotriva violenței în școli, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”

2099

La finele acestei luni, mai precis în data de 30 ianuarie, de la ora 12.00, Biblioteca Județeană „Christian Tell” va găzdui evenimentul „Violență în școli is not cool”.

„Mulți ne împiedicăm de denumirea englezească a fenomenului care a cuprins școlile din România: bullying. Este vorba despre un comportament agresiv care produce suferință.
Cu atât mai mult cu cât se întâmplă între copii. Bullyingul nu-i afectează doar pe copiii victime, ci și pe ceilalți. De aceea, este necesară o intervenție directă.Discutăm sincer, cu psihologi, elevi, profesori și copii despre motivele, dar și efectele bullyingului, și căutăm metode de gestionare a incidentelor din școli. De asemenea, este programată o sesiune de răspunsuri și întrebări. Dezbaterea are loc joi, 30 ianuarie, la Mansarda Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” din Târgu-Jiu și sunt așteptate toate cele trei părți implicate: copii, părinți și profesori. Intrarea este liberă!”, au transmis organizatorii evenimentului. Organizația ,,Salvați Copiii” a efectuat în 2016 un studiu pe un eșantion de 1.300 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, din care au rezultat următoarele: 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia; 78% din elevi au raportat că au asistat la cel puțin o situație de bullying în școala lor; 68% au confirmat că bullying-ul cibernetic are loc pe rețelele sociale. La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). De puțin timp, bullyingul a devenit și lege în România și inclusiv glumele proaste între copii sunt interzise. La evenimentul organizat la Târgu-Jiu în data de 30 ianuarie va fi prezentă și Ioana Șandru, președintele Asociației DIRECT din București, psiholog, consilier școlar și trainer, absolventă de studii doctorale în Psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, cu teza de doctorat „Fenomenul bullying la adolescenți”. Totodată, Ioana Șandru a contribuit la realizarea Ghidului European de Bune Practici Anti-Bullying, în 2014, proiect finanțat de Comisia Europeană. Ioana Șandru a organizat și susținut cursuri de formare și combaterea bullyingului, pentru profesori.De asemenea, la dezbatere va participa și Alina Mihaela Munteanu, psiholog clinician, consilier școlar, formator și educator parental, autor de lucrări de specialitate, ce își desfășoară activitatea în București.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here