Dezbatere falsă cu privire la preţul produselor bio

184
fructe si legume bioÎntr-un sondaj efectuat, s-a observat că produsele ecologice sunt cu 72% mai scumpe decât cele convenţionale în supermaket-uri, dar mai ieftine dacă sunt vândute direct.
Magazinele de specialitate şi mai ales marketing-ul direct, pot permite consumatorilor să cumpere produse ecologice la preţuri mai accesibile.

Variabilitatea preţului, de asemenea, depinde de sezon. În supermaket, există sezon în care fructele şi legumele sunt foarte scumpe. De asemenea costul suplimentar la legumele şi fructele organice în supermarket ajunge la 36%. Dacă privim din punct de vedere al sănătăţii constatăm că produsele agricole ecologice sunt cultivate în respect pentru viaţă, fără substanţe chimice de sinteză. Cerinţele pentru animalele crescute ecologic sunt de asemenea mai mari (timpul mai lung de creştere, hrana ecologică, spaţiu suplimentar de plimbare, etc.). De asemenea, pentru a compara preţurile produselor ecologice cu cele convenţionale, trebuie să ţinem cont de costurile tehnice şi sociale pe care le generează agricultura ecologică respectiv: apă şi sol curat, reducerea pesticidelor .. În cele din urmă, trebuie să amintim că agricultorii ecologici primesc mai puţine ajutoare decât cei care produc convenţional.

Potrivit FNAB (Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică), reducerea costurilor de produse ecologice, printr-o mai bună distribuţie a ajutorului UE şi reformarea practicilor agricole sunt principalele teme de dezbatere care va permite Europei să umple coşul „produselor alimentare” cu alimente sănătoase, produse mai aproape de consumator şi ieftine.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here